ВПЛИВ СВІТЛОДІОДНОГО ОСВІТЛЕННЯ НА ГОСПОДАРСЬКО-БІОЛОГІЧНІ ПОКАЗНИКИ САЛАТУ ПОСІВНОГО ТА ВАСИЛЬКІВ СПРАВЖНІХ
DOI:
https://doi.org/10.32782/naturaljournal.11.2025.17Ключові слова:
спектр, вплив, інтенсивність, освітлення, салат, базилікАнотація
Світові тенденції вирощування овочевих культур невпинно крокують до все ширшого впровадження сучасних і енергоефективних технологій в овочівництві. Протягом останніх 5 років сучасні системи освітлення стають усе більш доступні українським виробникам овочів, а також ентузіастам, які пробують себе в цілорічному вирощуванні овочевих культур. Також в Україні починають з’являтися власні розробники та виробники світлодіодного освітлення для рослин, яке не поступається за характеристиками зарубіжним зразкам, а за ціною може бути набагато дешевше. Основною метою статті є проведення аналізу закордонного досвіду використання світлодіодного освітлення, його впливу на ріст і розвиток зеленних овочевих культур. Стаття покликана пролити світло на використання світлодіодного освітлення під час вирощування зеленних овочів у культиваційних спорудах закритого ґрунту, особливо щодо перспектив використання світлодіодного освітлення на вертикальних фермах і фабриках рослин. У статті представленні результати вивчення наукових праць і статей зарубіжних науковців, які пов’язані із впливом світлодіодного освітлення на ріст і розвиток зеленних овочевих культур. Основна увага у статті приділена впливу світлодіодного освітлення на господарсько-біологічні показники зеленних культур за вирощування в контрольованих умовах закритого ґрунту. Також описано умови та комбінації освітлення, за яких можна досягти необхідних для виробництва показників готової продукції, яка в кінцевому підсумку може бути використана за різним цільовим призначенням. Так, наприклад, комбінація різного відсоткового співвідношення спектрів може допомогти наростити більшу біомасу рослині та навпаки, зменшити вагу біомаси і підвищити її генеративні спроможності. Усе це може свідчити про важливість і актуальність таких досліджень в Україні та світі.
Посилання
Ковальов М.М., Звєздун О.М. Вирощування найпоширеніших сортів салату ромен на різних типах субстратів у NFT системах. Водні біоресурси та аквакультура. 2021. Ч. 1. C. 15–22. https://doi.org/10.32851/wba.2021.1.3.
Паламарчук І.І., Михальчук А.Я. Особливості росту та розвитку рослин салату посівного за гідропонного вирощування. Наукові доповіді Національного університету біоресурсів і природокористування України. 2024. Ч. 20. С. 1–5. http://doi.org/10.31548/dopovidi.2(108).2024.012.
Alrajhi A.A., Alsahli A.S., Alhelal I.M., Rihan H.Z., Fuller M.P., Alsadon A.A., Ibrahim A.A. The effect of LED light spectra on the growth, yield and nutritional value of red and green lettuce (Lactuca sativa). Plants. 2023. Vol. 12. № 463. https://doi.org/10.3390/plants12030463.
Chen R., Wang Z., Liu W., Ding Y., Zhang Q., Wang S. Side Lighting of Red, Blue and Green Spectral Combinations Altered the Growth, Yield and Quality of Lettuce (Lactuca sativa L. cv. “Yidali”) in Plant Factory. Plants. 2023. Vol. 12. № 4147. https://doi.org/10.3390/plants12244147.
Cope K.R., Snowden M.C., Bugbee B. Photobiological interactions of blue light and photosynthetic photon flux: effects of monochromatic and broad-spectrum light sources. Photochemistry and Photobiology. 2014. Vol. 90 (4). P. 574–584. https://doi.org/10.1111/php.12233.
Eghbal E., Aliniaeifard S., Mehrjerdi M.Z., Abdi S., Hassani S.B., Rassaie T., Nazim S. Growth, phytochemical, and phytohormonal responses of basil to different light durations and intensities under constant daily light integra. BMC Plant Biology. 2024. Т. 24. № 935. https://doi.org/10.1186/s12870-024-05637-w.
Joshi J., Zhang, G., Shen S., Supaibulwatana K., Watanabe C.K., Yamori W. A combination of downward lighting and supplemental upward lighting improves plant growth in a closed plant fac-tory with artificial lighting. HortScience. 2017. Vol. 52. № 6. P. 831–835 [Електронний ресурс]. URL: https://mahidol.elsevierpure.com/en/publications/a-combination-of-downward-light-ing-and-supplemental-upward-lighti/ (дата звернення: 10.08.2024).
Larsen D.H., Woltering E.J., Nicole C.C.S., Marcelis L.F.M. Response of basil growth and mor-phology to light intensity and spectrum in a vertical farm. Frontiers in Plant Science. 2020. Vol. 11. Article 597906. https://doi.org/10.3389/fpls.2020.597906.
McCree K.J. The action spectrum, absorptance and quantum yield of photosynthesis in crop plants. Agricultural Meteorology. 1971. Vol. 9. P. 191–216. https://doi.org/10.1016/0002-1571(71)90022-7.
Miao C., Yang S., Xu J., Wang H., Zhang Y., Cui J., Zhang H., Jin H., Lu P., He L. et al. Effects of light intensity on growth and quality of lettuce and spinach cultivars in a plant factory. Plants. 2023. Vol. 12. Article 3337. https://doi.org/10.3390/plants12183337.
Nair B.G., Bhoble S.J. A perspective perception on the applications of light-emitting diodes. Luminescence. 2015. № 30. Р. 1167–1175. https://doi.org/10.1002/bio.2919.
Pacak I., Trojak M., Skowron E. The use of UV-A radiation for biofortification of lettuce and basil plants with antioxidant phenolic and flavonoid compounds. Folia Biologica et Oecologica. 2024. Vol. 18. P. 110–121.
Stutte G.W. Light-emitting diodes for manipulating the phytochrome apparatus. Dynamac Corporation, Space Life Sciences Laboratory. Mail Code DYN-3. Kennedy Space Center. FL 32899, 2009.
Wang J., Lu W., Tong Y., Yang Q. Leaf morphology, photosynthetic performance, chlorophyll fluorescence, stomatal development of lettuce (Lactuca sativa L.) exposed to different ratios of red light to blue light. Frontiers in Plant Science. 2016. Vol. 7. Article 250. https://doi.org/10.3389/fpls.2016.00250.