ФОТОСИНТЕТИЧНІ ПІГМЕНТИ ЛИСТКІВ СОЧЕВИЦІ ХАРЧОВОЇ (LENS CULINARIS MEDIK.) ЗА ВПЛИВУ МІКРОБНИХ ПРЕПАРАТІВ І ПРОТРУЙНИКА МАКСИМ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/naturaljournal.13.2025.6

Ключові слова:

Lens culinaris, хлорофіли, каротиноїди, бактеріальні препарати, протруйник, фунгіциди

Анотація

Метою роботи було дослідити вплив монооброблення насіння перед сівбою мікробними препаратами (МБП) Ризобофіт, Rhizobium leguminosarum biovar viceae (R. leg) штамів: C4-30, 724, Ф 11-2, Ф 16-1 та сумісної з протруйником фунгіцидного типу дії Максим на динаміку накопичення хлорофілів і основних каротиноїдів у листках сочевиці харчової сорту Red в умовах Західного Лісостепу України.Lens culinaris є не лише цінним джерелом амінокислот та рослинних білків, а й незамінною ланкою у функціонуванні бобово-ризобіального симбіозу. Встановлено, що накопичення фотосинтетичних пігментів у листках сочевиці харчової залежить від інокуляції насіння мікробними препаратами, сумісного їх застосування з протруйником Максим та фенологічної фази росту й розвитку рослин.За впливу R. leg C4-30 та R. leg 724 визначено статистично вірогідне підвищення вмісту хлорофілів у мезофілі листків упродовж генеративних фаз розвитку рослин. Моноінокуляція МБП та їх сумісне застосування з протруйником Максим у технології вирощування сочевиці харчової суттєво впливали на накопичення в листках хлорофілу а. Його вміст за впливу штамів R. leg зростав до 22,4%. За інокуляції насіння R. leg штаму 724 листки сочевиці харчової характеризувалися найвищим значенням показників суми хлорофілів (а+b) у фазі бутонізації – початок цвітіння (приріст 19,7%) та основних каротиноїдів у фазі цвітіння (приріст 27,2%). За моновпливу протруйника встановлено зростання показника суми зелених пігментів у мезофілі листків на 6%, лише у фазі бутонізації – початок цвітіння. За сумісного використання МБП з протруйником Максим виявлено підвищення вмісту хлорофілів у фазах бутонізації – початок цвітіння (варіанти Ризобофіт та R. leg C4-30), цвітіння та стиглого бобу (варіанти R. leg 724, R. leg Ф 11-2, R. leg Ф 16-1).Найвищим умістом хлорофілів у листках характеризувалися рослини Lens culinaris у фазі буто- нізації – початок цвітіння, дещо нижчим під час цвітіння. У фазах зеленого і стиглого бобу кількість хлорофілів зменшувалася, що пов’язано зі старінням листків. Пік накопичення каротиноїдів у листках рослин сочевиці виявлено у фазі цвітіння.Комплексне застосування в технології вирощування сочевиці харчової сорту Red Ризобофіту, активних штамів R. leg та протруйників дозволить інтенсифікувати фотосинтетичні процеси шляхом поліпшення азотного живлення рослин унаслідок біологічної фіксації нітрогену азотфіксувальними системами, реалізувати потенціал захисних властивостей від грибкових захворювань та, як наслідок, підвищити урожайність культури.

Посилання

Біологічні основи інтегрованої дії гербіцидів і регуляторів росту рослин / В.П. Карпенко та ін. ; за ред. В.П. Карпенка. Умань : Видавець «Сочінський», 2012. 357 с.

Веселовська Л.І., Коць С.Я. Вплив різних способів застосування лектину на симбіотичні системи соя – Bradyrhizobium japonicum, сформовані в умовах оптимального та недостатнього водозабезпечення. Фізіологія рослин і генетика. 2014. Т. 46. № 5. С. 437–448.

Гуляєв Б.І. Екофізіологія фотосинтезу: досягнення, стан та перспективи досліджень. Фізіологія рослин в Україні на межі тисячоліття : зб. наук. праць. Київ, 2001. Т. 1. С. 60–74.

Калитка В.В., Капінос М.В. Вплив регуляторів росту і активних штамів ризобій на пігментний комплекс та продуктивність гороху посівного (Pisum sativum L.). Вісник ХНАУ. 2015. Вип. 2. С. 8–18.

Карпенко В.П., Коробко О.О. Вплив гербіциду і біологічних препаратів на фотосинтетичну продуктивність і врожайність нуту. Вісник аграрної науки Причорномор’я. 2018. Вип. 4. С. 48–54.

Квітко Г.П., Сауляк О.М. Формування урожаю насіння сочевиці харчової в умовах Лісостепу Правобережного. Органічне виробництво і продовольча безпека : зб. матеріалів доп. учасн. ІІІ Міжнар. наук.-практ. конф. Житомир : Полісся, 2015. С. 564–568.

Козак В.О, Пида С.В., Мацюк О.Б., Москалюк Н.В., Герц Н.В. Симбіотична активність сочевиці харчової (Lens culinaris Medik.) за впливу мікробних препаратів та фунгіцидів. ХVІ з’їзд Товариства мікробіологів України ім. С.М. Виноградського : збірник тез доповідей (Тернопіль, 2–6 червня 2025 р.). Київ, 2025. С. 38.

Матвєєва Н.А., Кваско О.Ю. Вміст фотосинтетичних пігментів в трансгенних рослинах цикорію з геном туберкульозного антигена Esat6. Вісник Донецького національного університету. 2010. № 2. С. 249–253.

Сиваш О.О., Михайленко М.Ф., Золотарьова О.К. Варіація співвідношення вмісту хлорофілів а і b при адаптації рослин до зовнішніх чинників. Вісник Харківського національного аграрного університету. Серія біологія. 2018. Т. 3. № 45. С. 49–73.

Сухова Г.І. Фотосинтетична діяльність сортів сочевиці в умовах Східного Лісостепу України. Вісник ХНАУ. Серія : Рослинництво, селекція і насінництво, плодоовочівництво. 2012. № 2. С. 150–155.

Чернік І.В., Пида С.В., Тригуба О.В., Мацюк О.Б. Вплив бактеріальних препаратів на накопичення фотосинтетичних пігментів у листках Cicer arietinum L. Слобожанський науковий вісник. Серія: Природничі науки. 2024. № 2. С. 36–41.

Ashraf M. Thermotolerance in Plants: Potential Physio-Biochemical and Molecular Markers for Crop Improvement. Environmental and Experimental Botany. 2021. Vol. 186. Р. 104454. https://doi.org/10.1016/j.envexpbot.2021.104454.

Benmeziane-Derradji F., Djermoune-Arkoub L., Ayat N.E.H., Aoufi D. Impact of roasting on the physicochemical, functional properties, antioxidant content and microstructure changes of Algerian lentil (Lens culinaris) flour. Journal of Food Measurement and Characterization. 2020. Is. 14. No 5. P. 2840–2853.

Dhull S.B., Kinabo J., Uebersax M.A. Nutrient profile and effect of processing methods on the composition and functional properties of lentils (Lens culinaris Medik): A review. Legume Science. 2022. P. 156.

Foyer C.H., Shigeoka S. Understanding Oxidative Stress and Antioxidant Functions to Enhance Photosynthesis. Plant Physiology. 2010. Vol. 155. №1. Р. 93–100. https://doi.org/10.1104/pp.110.166181.

Gorai P.S., Ghos, R., Mandal S., Ghosh S., Chatterjee S., Gond S.K., Mandal N.C. Bacillus siamensis CNE6- a multifaceted plant growth promoting endophyte of Cicer arietinum L. having broad spectrum antifungal activities and host colonizing potential. Microbiological Research. 2021. Vol. 252. Р. 126859. URL: https://doi.org/10.1016/j.micres.2021.126859.

Guo F., Peng L., Xiong H., Tsao R., Zhang H., Jiang L., Sun, Y. Bioaccessibility and transport of lentil hull polyphenols in vitro, and their bioavailability and metabolism in rats. Food Research International. 2023. Vol. 167. P. 112634. https://doi.org/10.1016/J.FOODRES.2023.112634.

Kaale L.D., Siddiq M., Hooper S. Lentil (Lens culinaris Medik) as nutrient-rich and versatile food legume: A review. Legume Science. 2023. Is. 5. No 2. P. 169.

Li M., Cheng S., Wang Y., Dong Y. Improving fruit coloration, quality attributes, and phenolics content in rainier and bing cherries by gibberellic acid combined with homobrassinolide. J. of plant growth regulation. 2019. No. 11. Р. 25–28.

Meland M., Froynes O., Kaiser C. High tunnel production systems improve yields and fruit size of sweet cherry. Acta Horticulturae. 2017. Is. 1161. P. 117–124. https://doi.org/10.17660/ ActaHortic.2017.1161.20.

Parihar P., Singh P., Patidar J. K. Chapter 13 – Biostimulants for improving nutritional quality in legumes. New and Future Developments in Microbial Biotechnology and Bioengineering. 2022. P. 261–275. https://doi.org/10.1016/B978-0-323-85579-2.00011-3.

Sehgal A., Sita K., Kumar J., Kumar S., Singh S., Siddique K.H.M., Nayyar H. Effects of Drought, Heat and Their Interaction on the Growth, Yield and Photosynthetic Function of Lentil (Lens culinaris Medikus) Genotypes Varying in Heat and Drought Sensitivity. Frontiers in plant science. 2017. Vol. 8. Р. 1776.

Shrestha S., Van’t Hag L., Haritos V.S., Dhital S. Lentil and Mungbean protein isolates: processing, functional properties, and potential food applications. Food Hydrocoll. 2023. P. 135.

Wellburn A. The spectral determination of chlorophylls a and b, as well as total caroteinds, using various solvents with spectrophotometers of different resolution. J. Plant. Physiol. 1994. Is. 144. No 3. P. 307–313.

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-10-17