ДИВЕРСИФІКАЦІЯ ГОСПОДАРСТВ У НАПРЯМКУ ВИРОЩУВАННЯ НІШЕВИХ КУЛЬТУР – ЕЛЕМЕНТ СТРАТЕГІЇ АДАПТАЦІЇ ДО ЗМІН КЛІМАТУ
DOI:
https://doi.org/10.32782/naturaljournal.9.2024.19Ключові слова:
зміни клімату, адаптація, бамія, батат, чуфа, фізалісАнотація
Диверсифікація сільського господарства вимагає впровадження системи ведення сільського господарства, яка передбачає зміну моделі посіву від традиційно вирощуваних культур до адаптованих. Одним зі способів адаптації господарств може стати вирощування нішевих культур. Тому метою досліджень було вивчення можливостей диверсифікації овочевих господарств в напрямку вирощування нішевих культур шляхом визначення особливостей формування продуктивності та пластичності їх сортів в умовах Лісостепу України. В межах поставленої мети досліджувались такі нішеві культури, як бамія, батат, чуфа і фізаліс. Найвищими показниками урожайності рослин бамії їстівної характеризувався сорт Сопілка, де за в середньому за роки досліджень урожайність становила 8,5 т/га плодів. Згідно коефіцієнту фенотипової стабільності Левіса (Ksf) найбільш стабільний показник урожайності бамії мали рослини сорту Юнона – 1,06. Серед рослин досліджуваних сортів найбільшу врожайність кореневих бульб батату отримано за вирощування рослин сорту Адмірал. Так, в середньому за роки досліджень урожайність рослин цього сорту склала 29,4 т/га. Проте рослини цього сорту були менш стабільними (коефіцієнт Ksf склав 1,04). Сортові особливості рослин чуфи вплинули на рівні їх врожайності. В умовах центральної частини України рослини сорту Новинка були більш врожайними – середній за роки досліджень показник склав 4,9 т/га. Також був найвищим показник стабільності даного сорту (1,13). Потенціал врожайності фізалісу сорту Жаринка є найвищим в даному регіоні. Різниці показників середніх за роки досліджень рівнів склали 11,7 % із рослинами контрольного сорту Ліхтарик та 6,7 % із рослинами сорту Ананасовий. Рослини сортів Ліхтарик та Жаринка мали однаково високий коефіцієнт стабільності сорту – 1,03. Отже, велика роль у підвищенні врожаїв нішевих культур належить такому фактору, як сорт. Це один із важливих факторів подальшої адаптації овочевих господарств до умов середовища, які постійно змінюються у зв’язку із потеплінням клімату.
Посилання
Вдовенко С.А., Полутін О.О. Морфобіометричні особливості, урожайність і товарність плодів фізалісу мексиканського в умовах відкритого ґрунту за використання мульчуючих матеріалів. Вісник Уманського національного університету садівництва. Сер. Овочівництво. 2018. № 1. С. 53–57.
Вдовенко С.А., Хареба В.В., Паламарчук І.І., Хареба О.В., Унучко О.О. Бамія: біологія, технологія вирощування, переробка: Монографія. Вінниця : ВНАУ. Видавець ТОВ «Друк», 2022. 156 с.
Зміна клімату: наслідки та заходи адаптації: аналіт. доповідь / [С.П. Іванюта, О.О. Коломієць, О.А. Малиновська, Л.М. Якушенко]; за ред. С. П. Іванюти. К.: НІСД, 2020. 110 с.
Манько Ю.П. Аналіз методичного ресурсу для статистичної експертизи результатів багаторічних досліджень з агрономії. Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. Серія: Агрономія. 2013. Вип. 183, ч. 2. С. 128–135.
Мозговська Г.В., Івченко Т.В., Баштан Н.О., Мірошниченко Т.М. Інтродукція нової нішевої культури батату (Іpomoea batatas l.) в умовах Східного Лісостепу України. Генетичні ресурси рослин. 2019. № 25. С. 61–70.
Сич З.Д. Властивості коефіцієнтів стабільності ознак и урожайності у динамічних рядах різної тривалості. Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин. 2005. № 2. С. 5–21.
Хареба В.В., Улянич О.І., Ковтунюк З.І., Кецкало В.В., Хареба О.В., Філонова О.М. Малопоширені овочеві рослини. Ч. 2: навчальний посібник. К. : Аграр. наука, 2016. 192 с.
Arora Naveen Kumar. Impact of climate change on agriculture production and its sustainable solutions. Environmental Sustainability. 2019. № 2 (2). https://doi.org/10.1007/s42398-019-00078-w.
Bernardo Pascual, J. Vicente Maroto, Salvador Lorenz Galarza et al. Chufa (Cyperus esculentus L. var. sativus Boeck.): An unconventional crop. studies relaned to applications and cultivation. Economic Botany. 2000. № 54 (4). Р. 439–448.
Bhuyan Sonia, Mishra Siddhanta, Mallick Samarendra, Biswal Sarita, Chauhan Vijay. Sweet Potato: Its Nutritional Factor and Health Benefits. Biotica Research Today. 2022. Vol 4:6. Р. 450–452.
Codina-Torrella I., Guamis B., Trujillo A.J. Characterization and comparison of tiger nuts (Cyperus esculentus L.) from different geographical origin: Physico-chemical characteristics and protein fractionation. Industrial Crops and Products. 2015. Vol. 65. P. 406–414.
FAO «Enabling agriculture to contribute to climate change mitigation. A submission by the Food and Agriculture Organization to the UNFCCC». 2009. [Електронний ресурс]. URL: http://unfccc.int/resource/docs/2008/smsn/igo/036.pdf. (дата звернення 20.07.2024).
Hulme M., Dessai S. Predicting, deciding, learning: can one evaluate the ‘success’ of climate scenarios? Environmental Research Letters. 2008. № 3. 045013. https://doi.org/10.1088/1748-9326/3/4/045013.
Michler Jeffrey D., Josephson Anna L. To Specialize or Diversify: Agricultural Diversity and Poverty Dynamics in Ethiopia. World Development. 2017. vol. 89(C). Р. 214–226. https://doi.org/10.1016/j.worlddev.2016.08.011.
Mihretu Y., Wayessa G., Adugna D. Multivariate Analysis among “Okra” (Abelmoschus esculentus (L.) Moench) Collection in South Western Ethiopia. Journal of Plant Sciences. 2014. № 9 (2). Р. 43–50.
Pawlak Karolina, Kołodziejczak Małgorzata. The Role of Agriculture in Ensuring Food Security in Developing Countries: Considerations in the Context of the Problem of Sustainable Food Production. Sustainability. 2020. № 12 (13). Р. 54–88. https://doi.org/10.3390/su12135488.
Sharma P., Kausal A., Singh A., Garg S. Growth and yield attributes of Ookra under influence of drip irrigation. IJERA Journal. 2015. № 6. Р. 85–89.
Shruti Mohapatra, Upasana Mohapatra, Raj Kishore Mishra. Diversification towards Vegetable Crops: A Good Option for Doubling the Farmer’s Income. Journal of Experimental Agriculture International. 2017. № 18 (4). Р. 1–7. https://doi.org/10.9734/JEAI/2017/37379.
Sidhu Kiranjot, Singh Tarshem. Diversification through Vegetable Cultivation. Journal of Life Sciences. 2009. № 1. https://doi.org/10.1080/09751270.2009.11885141.