ОСОБЛИВОСТІ ВИРОБНИЦТВА БІЛКОВОЇ ПРОДУКЦІЇ БДЖІЛЬНИЦТВА ТА ІНТЕНСИВНІСТЬ ЗАБРУДНЕННЯ ЇЇ 137СS І 90SR В УМОВАХ МЕДОНОСНИХ УГІДЬ ЛІСОСТЕПУ ТА ПОЛІССЯ
DOI:
https://doi.org/10.32782/naturaljournal.9.2024.30Ключові слова:
медоносні угіддя, бджільництво, прополіс, забруднення, бджолине обніжжя, білкова продукціяАнотація
Одним із пріоритетних напрямків соціального розвитку України є забезпечення населення високоякісною та безпечною продовольчою сировиною, серед якої високим попитом користується продукція бджільництва, яка містить ряд біологічно активних речовин, а саме вітаміни, вуглеводи, амінокислоти, мінеральні речовини, флавоноїди, меланінів та ін. Переважна частина цих речовин мають високопоживні лікувально-профілактичні властивості, зокрема, імуностимулюючі, радіопротекторні, антиоксидантні, сорбційні та ін. Дані властивості продукції бджільництва забезпечують обумовлений широкий спектр використання її в харчуванні населення та медичній практиці з лікувальною метою. Відомо, що якість та безпека білкової продукції бджільництва залежать від екологічного стану медоносних угідь. Їх нинішній стан на деяких територіях України зазнав антропогенного забруднення, зокрема радіонуклідами 137Сs і 90Sr внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, що спричинило зниження її якості, ефективності самого виробництва зменшення попиту і використання. Встановлено, що серед продукції бджільництва, виробленої на забруднених 137Сs (1–5 Кі/км2) і вище територіях медоносних угідь, квітковий пилок та перга має вищу у декілька разів порівняно з медом та воском, інтенсивність забруднення. Разом із тим виявлено перевищення допустимого рівня радіонуклідів у бджолиному обніжжі та перзі, вироблених на вказаних медоносних угіддях. Зважаючи на вимоги допустимих рівнів радіонуклідів у продукції бджільництва за ДР-2006, які значно підвищились порівняно з ДР-1991, унаслідок зниження питомої активності 137Сs і 90Sr у бджолиному обніжжі, перзі, гомогенаті трутневих личинок у 3 рази відповідно, виникає потреба у вивченні інтенсивності забруднення вказаної продукції та розробці шляхів підвищення її якості. Необхідність таких досліджень обумовлено соціальним завданням знизити рівень радіаційного пресингу на населення.
Посилання
Бачинський В.І., Куцик П.О., Медвідь Л.Г., Попітіч Т.В. Бухгалтерський облік (загальна теорія) : Навчальний посібник. Львів. 2010. С. 319.
Бутинець Ф.Ф. Бухгалтерський фінансовий облік : навчальний посібник 6-те вид., переробл та доп. Житомир : ПП «Рута», 2005. С. 756.
Іванова В.Д. Технологія виробництва продуктів бджільництва : курс лекцій. Миколаїв : МДАУ, 2009. С. 245.
Здирко Н.Г., Шульган М.Я. Розвиток галузі бджільництва в Україні: аналіз стану та тенденцій. Агросвіт. 2022. № 11–12. С. 21–28. https://doi.org/10.32702/2306-6792.2022.11-12.21.
Коваль О.В., Бурко К.В. Напрями удосконалення управлінського обліку в бджільництві. Економіка, фінанси, менеджмент: актуальні питання науки і практики. 2022. № 1 (59). С. 121–135.
Корбут О.В. Продукти бджільництва для здоров’я людей : науково-популярне видання. Київ, 2013. С. 192.
План рахунків бухгалтерського обліку. [Електронний ресурс]. URL: https://www.buhoblik.org.ua/uchet/organizacziya-buxgalterskogo-ucheta/388-plan-raxunkiv.html (дата звернення 20.07.2024)
Плахтій П.Д. Продукти бджільництва в оздоровленні людини. Кам’янець-Подільський : «МЕДОБОРИ», 2002. С. 168.
Про бджільництво: Закон України від 22.02.2000 № 1492-III//Верховна Рада України. [Електронний ресурс]. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws (дата звернення 19.07.2024)
Поліщук В.П. Бджільництво: редакція журналу «Український пасічник». Львів, 2001. С. 296.
Разанов С.Ф., Безпалий І.Ф., Бала В.І., Донченко Т.А. Технологія виробництва продукції бджільництва. Навчальний підручник. Київ, 2010. С. 277.
Ярош Ю.М., Трусов Б.А. Технологія виробництва сільськогосподарської продукції: навчальний посібник для аграрних вищих навчальних закладів I-II рівнів акредитації. Київ, 2005. С. 524.