АНАЛІЗ ВМІСТУ БІЛКІВ В РІЗНИХ ВИДАХ МОЛОКА ШЛЯХОМ ТИТРУВАННЯ

Автор(и)

  • Р. П. Мигущенко Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» https://orcid.org/0000-0002-3287-9772
  • М. М. Волобуєв Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» https://orcid.org/0000-0001-9779-1176
  • І. В. Асєєва Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» https://orcid.org/0000-0001-9678-2681
  • О. Ю. Кропачек Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» https://orcid.org/0000-0001-5899-0252
  • В. М. Балєв Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» https://orcid.org/0000-0002-6803-4739

DOI:

https://doi.org/10.32782/naturaljournal.10.2024.8

Ключові слова:

молоко, вміст білку, титрування, оцтова кислота, похибка вимірювання, концентрація

Анотація

Білки є незамінним компонентом харчових продуктів. Мають різноманітні біологічні особливості, які не властиві жодним іншим органічним сполукам. Фізичні та хімічні перетворення, спроможність до внутрішньо молекулярної взаємодії, наявність каталітичних, рецепторних властивостей забезпечують необхідні організму людини функції і беруть участь у важливих процесах, таких як утворення антитіл, транспортування кисню в організмі, травленні. Одним з харчових продуктів з високим вмістом білка є молоко. У ході дослідження на основі аналізу наукових праць обґрунтовано, що для визначення вмісту білків у молоці і молочних продуктах було розглянуто і класифіковано декілька різних методів виявлення кількості білків у молоці та обрано доцільний метод для проведення лабораторних та практичних оцінок. Стаття присвячена дослідженню вмісту білків в молоці тваринного та рослинного походжень на основі методики титрування оцтовою кислотою. У даній роботі застосовувався метод титрометричного аналізу завдяки оптимальному співвідношенню точності та простоти реалізації. До експериментів запропоновано коров’яче, козине, мигдальне, кокосове та вівсяне молоко. Визначено, що найвищий показник вмісту білків знаходиться в мигдалевому молоці. Результати вимірювань оброблено на виявлення розкиду показників (дисперсії) та прояву і усунення недоліків у спостереженнях. За даними отримані діаграми, які візуально відображають кількість білку в різних видах і конкретних зразках досліджуваного молока. Визначені абсолютна (0.2–0.66 мл) і відносна похибки вимірювань на основі домінуючої інструментальної похибки. Подальші дослідження направлені на отримання кількісної оцінки емпіричного коефіцієнту k при використанні оцтової кислоти в якості реагенту при титруванні.

Посилання

Защепкіна Н.М., Шульга О.В., Наконечний О.А. Метрологічне забезпечення інформаційно-вимірювальних систем: навч. посіб. Київ : Вид-во КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2021. 176 с.

Іщенко М.В. Забезпечення і контроль якості аналізу: навч. посіб. Київ, 2023. 73 с.

Ластов’як Я.В., Караман Н.С., Полутаренко М.С., Паздерський Ю.А. Оцтова кислота.

Властивості, використання, виробництво: монографія. Львів : Вид-во НУ «Львів Політехніка», 2004. 166 c.

Пономарьова В.В. Основи хімії: навчальний посібник. Київ : ВПЦ «Київський університет», 2022. 160 с.

Сухан В.В., Трохименко О.М., Трохименко А.Ю. Аналітичні реагенти й техніка приготування їхніх розчинів: підручник. Київ : ВПЦ «Київський університет», 2022. 592 с.

Тичков В.В., Гальченко В.Я., Трембовецька Р.В. Метрологічне забезпечення фізико-хімічних вимірювань: навч.-метод. посіб. Черкаси, 2021. 253 с.

Ahmad W., Asad N., Aryal P., Dwivedi S., Hatwar A., Tanksale, A. Acetic acid and co-chemicals production from syngas. Advances in Synthesis Gas: Methods, Technologies and Applications. 2023. Vol. 3. P. 199–223. https://doi.org/10.1016/b978-0-323-91878-7.00010-1.

Antunes I. C., Bexiga R., Pinto C., Roseiro L. C., Quaresma M. A. G. Cow’s Milk in Human Nutrition and the Emergence of Plant-Based Milk Alternatives. Foods. 2023. Vol. 12(1). https://doi.org/10.3390/foods12010099.

Craig W.J., Fresán U. International Analysis of the Nutritional Content and a Review of Health Benefits of Non-Dairy Plant-Based Beverages. Nutrients. 2021. Vol. 13 (3), 842. P. 1–14. https://doi.org/10.3390/nu13030842.

Lim M.T., Pan B.J., Toh D.W.K., Sutanto C.N., Kim J.E. Animal Protein versus Plant Protein in Supporting Lean Mass and Muscle Strength: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2021. Vol. 13(2), 661. P. 1–18. https://doi.org/10.3390/nu13020661.

Romulo A. Nutritional Contents and Processing of Plant-Based Milk: A Review. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. 2022. Vol. 998. P. 1–10. https://doi:/org.10.1088/1755-1315/998/1/012054.

Roy D., Ye A., Moughan P.J., Singh H. Composition, Structure, and Digestive Dynamics of Milk From Different Species-A Review. Frontiers in Nutrition. 2020. Vol. 7. P. 1–17. https://doi.org/10.3389/fnut.2020.577759.

Subroto E., Lembong E., Filianty F., Indiarto R., Primalia G., Putri M.S.K.Z., Theodora H.C., Junar S. The Analysis Techniques of Amino Acid And Protein In Food And Agricultural Products. International journal of scientific & technology research. 2020. Vol. 9 (10). P. 29–36.

Tulashie S.K., Amenakpar J., Atisey S., Odai R., Akpari E.E. A. Production of coconut milk: A sustainable alternative plant-based milk. Case Studies in Chemical and Environmental Engineering. 2022. Vol. 6. P. 1–8. https://doi.org/10.1016/j.cscee.2022.100206.

Vincent D., Elkins A., Condina M.R., Ezernieks V., Rochfort S. Quantitation and Identification of Intact Major Milk Proteins for High-Throughput LC-ESI-Q-TOF MS Analyses. PlOS one. 2016. Vol. 11 (10). P. 1–21. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0163471.

Yu Y., Li X., Zhang J., Li X., Wang J., Sun B. Oat milk analogue versus traditional milk: Comprehensive evaluation of scientific evidence for processing techniques and health effects. Food chemistry: X. 2023. Vol. 19. https://doi.org/10.1016/j.fochx.2023.100859.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-12-30