УРОЖАЙНІСТЬ ГІБРИДІВ КУКУРУДЗИ ЦУКРОВОЇ В УМОВАХ ЛІСОСТЕПУ ПРАВОБЕРЕЖНОЇ УКРАЇНИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/naturaljournal.11.2025.19

Ключові слова:

кукурудза цукрова, урожайність, міжфазні періоди, біометричні показники рослин, біометричні параметри продукції

Анотація

У статті представлено результати дослідження врожайності гібридів кукурудзи цукрової в умовах Лісостепу Правобережного України. Зважаючи на зміни клімату, умови вирощування, сортимент, що використовується, не забезпечує досить високих показників продуктивності. Тому потрібно постійно вивчати нові сорти та гібриди для виявлення більш адаптованих і пластичних до умов вирощування, а також водночас із високими смаковими показниками. Під час проведення досліду використовували польовий, лабораторний і розрахунковий методи досліджень. За результатами проведених досліджень установлено, що досліджувані гібриди кукурудзи цукрової є ранньостиглими, період від масових сходів до повної стиглості становить 103–109 діб. Морфологічні особливості та вимоги щодо умов вирощування гібридів кукурудзи впливали на показники біометричних параметрів. Найбільшою кількістю листків характеризувався гібрид Світстар F1(контроль) – 14,7 шт./рослину, що на 0,2–0,5 шт./рослину більше. Найбільшу висоту мали рослини контрольного варіанту (гібрид Світстар F1) – 204 см. Особливості гібридів впливали також на висоту прикріплення качана. Найбільшу висоту прикріплення качана також мали рослини гібриду Світстар F1 (контроль) – 59 см. В інших досліджуваних гібридів даний показник був на5–6 см менше. Найбільша площа листків у фазу 3-го – 5-го листків зафіксована в гібрида Світстар F1 (контроль) – 68 см2/рослину. Найбільш урожайним виявився гібрид кукурудзи цукрової Ракель F1 з урожайністю товарних початків в обгортках 9,8 т/га, без обгорток – 7,4 т/га, із приростом щодо контролю 2,2 та 2,4 т/га.

Посилання

Бондаренко Г.Л., Яковенко К.І. Методика дослідної справи в овочівництві і баштанництві. Харків : Основа, 2001. 369 с.

Гончаренко В.Ю., Гордієнко І.М., Даценко С.М., Лихацький В.І., Яровий Г.І. ДСТУ 8594:2015 Кукурудза цукрова свіжа (качани). Технічні умови. 01.01.2017. Інститут овочівництва і баштанництва Української академії аграрних наук (ІОБ УААН). Київ, 2017.

Дослідна справа в агрономії : навчальний посібник : у 2 кн. / А.О. Рожков та ін. Кн. 1 : Теоретичні аспекти дослідної справи. Харків : Майдан, 2016. 316 с.

Єщенко В.О., Копитко, В.П. Опришко, П.В. Основи наукових досліджень з агрономії. Костогриз. К.: Дія. 2005. 288 с.

Лиховід П.В. Вплив елементів технології вирощування на врожайність та якість цукрової кукурудзи. 2020 [Електронний ресурс]. URL: https://www.pro-of.com.ua/vpliv-elementiv-texnologi%D1%97-viroshhuvannya-na-urozhajnist-ta-yakist-cukrovo%D1%97-kukurudzi/ (дата звернення: 22.01.2025).

Макарчук М.О. Урожайність гетерозисних гібридів кукурудзи цукрової з ФАО 280–290 в умовах Правобережного Лісостепу. Збірник наукових праць Уманського національного університету садівництва. 2021. Вип. 99. С. 223–230. https://doi.org/ 10.31395/2415-8240-2021-99-1- 223-230.

Харченко Ю.В., Харченко Л.Я., Клімова О.Є. Біологічна і господарська оцінка нових зразків цукрової кукурудзи на Устимівській дослідній станції рослинництва. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2016. № № 1–2. С. 25–29. https://doi.org/10.31210/visnyk2016.1-2.05.

Якунін О.П., Губар О.В., Окселенко О.М. Вологозабезпеченість та врожайність гібридів кукурудзи харчової залежно від густоти стояння рослин. Бюлетень Інституту сільського господарства степової зони. 2011. С. 42–46.

Barátová S., Šlosár M., Andrejiová A. Examination of basic variety characteristics of sweet corn in conditions of the southern Slovakia. Acta Horticulturae et Regiotecturae. 2016. № 19 (1). Р. 4–7. https://doi.org/ 10.1515/ahr-2016-0002.

Eskandarnejad S., Khorasani S.K., Bakhtiari S., Heidarian A.R. Effect of row spacing and plant density on yield and yield components of Sweet corn (Zea mays L. Saccharata) varieties. Advanced Crop Science. 2013. Vol. 3. № 1. P. 81–88.

Khoo H.E., Azlan A., Tang S.T., Lim S.M. Anthocyanidins and anthocyanins: colored pigments as food, pharmaceutical ingredients, and the potential health benefits. Food Nutrition Research. 2017. Aug 13. № 61 (1). P. 1361779. https://doi.org/10.1080/16546628.2017.1361779.

More P.G., Thakre S.M., Khodke S.U. Quality assessment of microwave blanched sweet corn ker-nels. Int. J. Agric. Eng. 2018. Vol. 11 (1). P. 164–167.

Ozata E. Evaluation of Fresh Ear Yield and Quality Performance in Super Sweet Corn. Int. J. Life Sci. Biotechnol. 2019. № 2 (2). P. 80–94.

Sidahmed H., Illes A., Nagy A. Performance of agricultural factors on yield of sweet corn (Zea mays L. Saccharata) : A review. Acta agraria debreceniensis. 2024. № 1. P. 143–156. https://doi.org/10.34101/ACTAAGRAR/1/12830.

Subaedah St., Edy E., Kiky M. Growth, Yield, and Sugar Content of Different Varieties of Sweet Corn and Harvest Time. International Journal of Agronomy. 2021. Vol. 2021. P. 1–7. https://doi.org/10.1155/2021/8882140.

Swapna G., Jadesha G., Mahadevu P. Sweet Corn – A Future Healthy Human Nutrition Food / G. Swapna et al. International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences. 2020. № 9 (7). Р. 3859–3865.

Wang H. Antioxidant and antiinflammatory activities of anthocyanins and their aglycon, cyanidin, from tart cherries. Journal Natural Products. 1999. № 62 (2). P. 294–296.

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-03-28