YIELD OF SWEET CORN HYBRIDS IN THE CONDITIONS OF THE FOREST STEPPE OF THE RIGHT BANK OF UKRAINE
DOI:
https://doi.org/10.32782/naturaljournal.11.2025.19Keywords:
sweet corn, productivity, interphase periods, biometric indicators, biometric parameters of productsAbstract
The article presents the results of a study of the yield of sweet corn hybrids in the conditions of the Forest-Steppe of the Right Bank Ukraine. Taking into account climate change and growing conditions, the assortment used does not provide sufficiently high productivity indicators. Therefore, it is necessary to constantly study new varieties and hybrids to identify those that are more adapted and plastic to these growing conditions, as well as with high taste indicators. Field, laboratoryand calculation methods were used during the research. According to the results of the research, it was established that the studied sweet corn hybrids are early-ripening, so the period from mass germination to full ripeness is 103–109 days. Morphological features and relation to the growing conditions of corn hybrids affected the indicators of biometric parameters. The greatest number of leaves was characterized by the Sweetstar F1 hybrid (control) – 14,7 pcs./plant, which is 0,2–0,5 pcs./plant more. The plantsof the control variant (Switstar F1 hybrid) had the highest height – 204 cm. The features of the hybrid also influenced the height of the cob attachment. The plants of the Switstar F1 hybrid (control) hadthe highest height of the cob attachment – 59 cm. In other studied hybrids, this indicator was 5–6 cm less. The studies provided for the determination of the leaf area of sweet corn plants in different phases of growth and development. The largest leaf area in the phase of the 3rd – 5th leaf was recorded inthe Switstar F1 hybrid (control) – 68 cm2/plant. The most productive was the Rakel F1 sweet corn hybrid with a yield of marketable cobs in wrappers – 9,8 t/ha, without wrappers – 7,4 t/ha with an increase relative to the control of 2,2 and 2,4 t/ha.
References
Бондаренко Г.Л., Яковенко К.І. Методика дослідної справи в овочівництві і баштанництві. Харків : Основа, 2001. 369 с.
Гончаренко В.Ю., Гордієнко І.М., Даценко С.М., Лихацький В.І., Яровий Г.І. ДСТУ 8594:2015 Кукурудза цукрова свіжа (качани). Технічні умови. 01.01.2017. Інститут овочівництва і баштанництва Української академії аграрних наук (ІОБ УААН). Київ, 2017.
Дослідна справа в агрономії : навчальний посібник : у 2 кн. / А.О. Рожков та ін. Кн. 1 : Теоретичні аспекти дослідної справи. Харків : Майдан, 2016. 316 с.
Єщенко В.О., Копитко, В.П. Опришко, П.В. Основи наукових досліджень з агрономії. Костогриз. К.: Дія. 2005. 288 с.
Лиховід П.В. Вплив елементів технології вирощування на врожайність та якість цукрової кукурудзи. 2020 [Електронний ресурс]. URL: https://www.pro-of.com.ua/vpliv-elementiv-texnologi%D1%97-viroshhuvannya-na-urozhajnist-ta-yakist-cukrovo%D1%97-kukurudzi/ (дата звернення: 22.01.2025).
Макарчук М.О. Урожайність гетерозисних гібридів кукурудзи цукрової з ФАО 280–290 в умовах Правобережного Лісостепу. Збірник наукових праць Уманського національного університету садівництва. 2021. Вип. 99. С. 223–230. https://doi.org/ 10.31395/2415-8240-2021-99-1- 223-230.
Харченко Ю.В., Харченко Л.Я., Клімова О.Є. Біологічна і господарська оцінка нових зразків цукрової кукурудзи на Устимівській дослідній станції рослинництва. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2016. № № 1–2. С. 25–29. https://doi.org/10.31210/visnyk2016.1-2.05.
Якунін О.П., Губар О.В., Окселенко О.М. Вологозабезпеченість та врожайність гібридів кукурудзи харчової залежно від густоти стояння рослин. Бюлетень Інституту сільського господарства степової зони. 2011. С. 42–46.
Barátová S., Šlosár M., Andrejiová A. Examination of basic variety characteristics of sweet corn in conditions of the southern Slovakia. Acta Horticulturae et Regiotecturae. 2016. № 19 (1). Р. 4–7. https://doi.org/ 10.1515/ahr-2016-0002.
Eskandarnejad S., Khorasani S.K., Bakhtiari S., Heidarian A.R. Effect of row spacing and plant density on yield and yield components of Sweet corn (Zea mays L. Saccharata) varieties. Advanced Crop Science. 2013. Vol. 3. № 1. P. 81–88.
Khoo H.E., Azlan A., Tang S.T., Lim S.M. Anthocyanidins and anthocyanins: colored pigments as food, pharmaceutical ingredients, and the potential health benefits. Food Nutrition Research. 2017. Aug 13. № 61 (1). P. 1361779. https://doi.org/10.1080/16546628.2017.1361779.
More P.G., Thakre S.M., Khodke S.U. Quality assessment of microwave blanched sweet corn ker-nels. Int. J. Agric. Eng. 2018. Vol. 11 (1). P. 164–167.
Ozata E. Evaluation of Fresh Ear Yield and Quality Performance in Super Sweet Corn. Int. J. Life Sci. Biotechnol. 2019. № 2 (2). P. 80–94.
Sidahmed H., Illes A., Nagy A. Performance of agricultural factors on yield of sweet corn (Zea mays L. Saccharata) : A review. Acta agraria debreceniensis. 2024. № 1. P. 143–156. https://doi.org/10.34101/ACTAAGRAR/1/12830.
Subaedah St., Edy E., Kiky M. Growth, Yield, and Sugar Content of Different Varieties of Sweet Corn and Harvest Time. International Journal of Agronomy. 2021. Vol. 2021. P. 1–7. https://doi.org/10.1155/2021/8882140.
Swapna G., Jadesha G., Mahadevu P. Sweet Corn – A Future Healthy Human Nutrition Food / G. Swapna et al. International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences. 2020. № 9 (7). Р. 3859–3865.
Wang H. Antioxidant and antiinflammatory activities of anthocyanins and their aglycon, cyanidin, from tart cherries. Journal Natural Products. 1999. № 62 (2). P. 294–296.