БІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ, ПОТРЕБА В ПОЖИВНИХ РЕЧОВИНАХ ТА ТЕХНІКА ГОДІВЛІ НОРОК

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/naturaljournal.12.2025.6

Ключові слова:

норка американська (Neogale vison), біологічні особливості, утримання, раціон, годівля

Анотація

У статті висвітлено біологічні особливості, особливості утримання, техніку годівлі та кормовий раціон норки американської (Neogale vison). Зазначено, що для фауни України американська норка є інвазивним видом, який поширився з фермерських господарств, де вона вирощується для виробництва хутра. На сьогодні норка є популярним об’єктом для звірівництва не тільки в Україні, а й за її межами. Розрізняють близько 300 забарвлень, з яких для виробництва хутра використовують 30. Норка – енергійний і спритний звір із блискавичною реакцією та поведінкою, властивою хижакам.Цих звірів не можна брати до рук без спеціальних запобіжних заходів.Зазначено, що в разі розведення норок у господарствах норки досить вибагливі до умов утримання та годівлі. За існуючої технології м’ясоїдних хутрових звірів годують вологими мішанками із сирих, варених та сухих кормів. Наголошено на важливості дотримання встановленого режиму годівлі. Молодняк і дорослих звірів зазвичай годують двічі на добу (вранці та ввечері). На одноразове годування норок краще переводити з вересня (після поділу поголів’я на племінних і забійних звірів). Залишки корму-мішанки потрібно прибирати перед наступною роздачею, а в цуценят у підсосний період і в перші дні після відсадження – через 2–3 години після роздачі. Напувають звірів 2–3 рази на добу за допомогою шланга, взимку у сильні морози замість води в напувалку кладуть чистий сніг.Для забезпечення норок всіма поживними речовинами, а також для отримання хутра високої якості раціони годівлі мають бути збалансованими за протеїном, амінокислотами, вуглеводами, жирами, мінеральними речовинами, вітамінами та спеціальними добавками. Наведено оптимальне співвідношення цих складових. Для складання раціонів з м’ясних продуктів найчастіше використовують кінське та бараняче м’ясо, за їх відсутності – свинину, яловичину та м’ясо птиці. Обов’язковою умовою годівлі норок є наявність рибних продуктів (морських) до 30%, субпродуктів (печінка, вим’я, рубець, сичуг, шлунок, легені, селезінка). З молочних продуктів найчастіше використовують збиране, незбиране молоко, сир. Важливо використовувати різноманітні добавки для балансування раціонів (кісткове, м’ясо-кісткове, рибне борошно).

Посилання

Бала В.І. Технологія виробництва продукції кролівництва і звірівництва : підручник. Вінниця : Нова Книга, 2009. С. 192–259.

Бурлака В.А., Кривий М.М., Шевчук В.Ф. Годівля сільськогосподарських тварин : навч. посібник. Житомир : Вид-во «Держ. агроекол. ун-т», 2004. С. 369–386.

Бусенко О.Т., Столюк В.Д. Технологія виробництва продукції тваринництва. Київ : Аграрна освіта, 2001. С. 341–356.

Жинчин М.Я. Економічна ефективність хутрового звірівництва – основа конкурентоспроможності галузі. Вісник ПДАТА. 2014. № 12. Т. 2. С. 114–117.

Ібатуллін І.І., Мельничук Д.О., Богданов Г.О. Годівля сільськогосподарських тварин : підручник. Вінниця : Нова Книга, 2007. С. 423–434.

Мирось В.В. Довідник звіровода. Київ : Урожай, 1992. С. 125–128.

Недава В.Ю. Звірівництво. Київ : Урожай, 1979. С. 156–160.

Проваторов Г.В., Проваторова В.О. Годівля сільськогосподарських тварин. Суми : Університетська книга, 2004. С. 345–423.

Степаняк І.В. Хутрові звірі. Київ, 1999. С. 72–78.

Galanaki A., Kominos T. The distribution of American mink (Neovison vison) in Greece. Mammalia. 2022. № 86. P. 57–65. https://doi.org/10.1515/mammalia-2020-0067/html.

Gabrielle B. Clark, Maria Diez-Leon, Rebecca K. Meagher. Early-life enrichment in American mink (Neogale vison): Effects of juvenile physical enrichment on behaviour, temperament, and long- term stereotypic behavior. Animal Welfare. 2025. Vol. 34. № 13. e5 р. https://doi.org/10.1017/awf.2024.71.

Lazariev D. Alien mammal species in floodplain habitats of the Siversky Donets basin (Ukraine). Theriologia Ukrainica, 2023. № 25. P. 15–33. https://doi.org/10.53452/TU2504.

Medina-Vogel G., Barros M., Monsalve R. Pons D.J. Assessment of the efficiency in trapping North American mink (Neovison vison) for population control in Patagonia. Rev. Chile. Historia Nat. 2015. № 88. Р. 1–12. https://doi.org/10.1186/s40693-015-0040-8.

Põdra M. Gómez A. Rapid expansion of the American mink poses a serious threat to the European mink in Spain. Mammalia. 2018. № 82 (6). Р. 580–588. https://doi.org/10.1515/mammalia-2017-0013.

Rørbæk R.W., Andersen T.A., Pertoldi C., Jørgensen A. Pagh S. Diet of free ranging American mink (Neovison vison) in Denmark. Animals. 2023. № 13. 461 р. https://doi.org/10.1186/S40693-015-0040-8.

Vada R. Feral American mink Neogale vison continues to expand its European range: Time to harmonise population monitoring and coordinate control. Mamm. Rev. 2023. № 53. Р. 158–176. https://doi.org/10.1111/mam.12315.

Zagorodniuk I., Lazariev D. Dynamics of distribution of introduced mammals in Ukraine and factors influencing them. Biosystems Diversity. 2024. Vol. 32 (4). Р. 522–542. https://doi.org/10.15421/012455.

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-06-27