ВПЛИВ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ЗАХОДІВ ВИРОЩУВАННЯ НА ВИДОВИЙ ТА ХІМІЧНИЙ СКЛАД ТРАВОСТОЮ БІНАРНИХ ПОСІВІВ БУРКУНУ БІЛОГО ЗІ ЗЛАКОВИМИ КУЛЬТУРАМИ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/naturaljournal.12.2025.22

Ключові слова:

бобово-злакові суміші, урожайність, видовий склад, сирий протеїн, сирий жир, сира клітковина, безазотисті екстрактивні речовини

Анотація

До ключових факторів підвищення економічної ефективності тваринництва належить виробництво достатньої кількості якісних трав’янистих кормів, збалансованих за вмістом протеїну. Одним з ефективних способів зменшення дефіциту білка та забезпечення тварин повноцінними кормами є вирощування бобово-злакових травосумішей, вегетативна маса яких містить оптимальне поєднання білкових і вуглеводних сполук, мінеральних солей та інших необхідних поживних речовин. Серед традиційних багаторічних бобових культур, які використовуються в бобово-злакових агрофітоценозах, особливої уваги заслуговує буркун білий (Melilotus albus) – перспективна кормова культура, яка здатна забезпечувати стабільні врожаї зеленої маси навіть за несприятливих погодних умов. Однак наукової інформації щодо технологічних особливостей його вирощування в сумісних посівах зі злаковими культурами наявно недостатньо. Мета досліджень – встановити особливості формування видового та хімічного складу травостою бінарних посівів буркуну білого з однорічними злаковими культурами залежно від технологічних заходів вирощування. Дослідження проводили у 2015–2017 рр. в умовах ВП НУБіП України «Агрономічна дослідна станція». Встановлено, що загущення травостою бобовим компонентом призводило до пригнічення злакових культур, особливо в бінарних посівах із просом. Найвищу конкурентоспроможність та стійкість до загущення відмічено в суданської трави та кукурудзи. За технологічної моделі, що забезпечувала максимальну врожайність (51,5 т/га) і передбачала сівбу буркуну білого з нормою 16 кг/га в бінарному посіві із суданською травою на фоні внесення N60P90K90 було одержано і найвищий вміст сирого протеїну в сухій речовині біомаси – 20,6%. При цьому вміст сирого жиру, сирої клітковини та БЕР становив відповідно 3,56, 23,21 та 43,11%. Найменшою кормовою цінністю в досліді відзначались посіви бобово-злакового фітоценозу з просом.

Посилання

Бабич А.О. Методика проведення дослідів по кормовиробництву. Вінниця, 1994. 96 с.

Вожегова Р.А., Влащук А.М., Прищепо М.М. Буркун білий однорічний: властивості та переспективи. 2017. [Електронний ресурс] URL: https://agro-business.com.ua/agro/ahronomiia--sohodni/item/801-burkun-bilyi-odnorichnyi-vlastyvosti-ta-perspektyvy.html (дата звернення 10.04.2025).

Демидась Г.І., Захлєбаєв М.В. Значення буркуну білого в кормовиробництві. Науковий вісник НУБіП України. 2015. Вип. 210. С. 18–21.

Захлєбаєв М.В. Продуктивність буркуну білого в одновидових та сумісних посівах зі злаковими культурами в залежності від мінерального живлення та норм висіву на чорноземах типових в умовах Правобережного Лісостепу України. Наукові доповіді НУБіП України. 2018. Вип. 2 (72). [Електронний ресурс] URL: http://www.nbuv.gov.ua/ejournals/Nd/2011_4/11ksm.pdf. (дата звернення 16.11.2023).

Панахид Г.Я., Коник Г.С., Мізерник Д.І., Ярмолюк М.Т. Створення та використання лучних ценозів Карпатського регіону : монографія. Львів : СПОЛОМ, 2017. 300 с.

Петриченко В.Ф., Гетман Н.Я. Фактори підвищення продуктивності агрофітоценозів багаторічних бобових трав в умовах Лісостепу Правобережного. Корми і кормовиробництво. 2017. Вип. 84. С. 3–9.

Свистунова І.В., Захлєбаєв М.В., Чумаченко І.П., Полторецький С.П., Соломон В.В., Сеник І.І., Шувар А.М. Формування урожайності надземної маси буркуну білого в одновидових та сумісних посівах в умовах правобережного Лісостепу України. Наукові доповіді НУБіП України. 2024. № 1 (107). http://dx.doi.org/10.31548/dopovidi.1(107).2024.008.

Demydas G., Zakhlebaev M., Shuvar I., Lipinska H., Wylupek, T. The formation of the leaf surface of white melilot (Melilotus albus) depending on fertilization, seed mix and seeding rate. Agronomy Science, 2020. Vol. 75 (4). http://dx.doi.org/10.24326/as.2020.4.9.

Kamal M., Cao Y., Gao J., Li N., Zhao X. Effects of feeding Melilotus albus on growth performance, carcass traits, and meat quality of Hu sheep. Animal Advances. 2025. P. e010. http://dx.doi.org/10.48130/animadv-0025-0008.

Kara K. Nutrient matter, fatty acids, in vitro gas production and digestion of herbage and silage quality of yellow sweet clover (Melilotus officinalis L.) at different phenological stages. Journal of Animal and Feed Sciences. Polish Academy of Sciences. Poland. 2021. Vol. 30 (2). P. 128–140. http://dx.doi.org/10.22358/jafs/136401/2021.

Kazarina A.V., Marunova L.K., Atakova E.A., Abramenko I.S. Ecological plasticity and adaptive potential of annual form of white sweet clover (Melilotus albus Medik). In E3S Web of Conferences. 2023. Vol. 411, p. 02045). EDP Sciences. https://doi.org/10.1051/e3sconf/202341102045.

Kintl A., Hunady I., Holátko J., Vítez T., Hammerschmiedt T., Brtnický M., Ondrisková V., Elbl J. Using the mixed culture of fodder mallow (Malva verticillata L.) and white sweet clover (Melilotus albus Medik.) for methane production. Fermentation. 2022. Vol. 8 (3). P. 94. https://doi.org/10.3390/fermentation8030094.

Lahkim M., Mohammed A., Aarab A., Brigui J. Nutritive value of Melilotus officinalis ecotypes from the North-western Moroccan pastures. Options Méditerranéennes Series A. International Centre for Advanced Mediterranean. Agronomic Studies. 2021. Vol. 125. P. 579–582.

Razanov S.F., Ibatulin I.I., Razanov O.S., Dydiv A.І., Voynalovich M.V., Lysak H.А. and Lopotych M.J. Productivity of bee families and biomonitoring of corbicular pollen and war-affected honeybee foraging sites with cultivated honey clover (Melilotus albus). Regulatory Mechanisms in Biosystems. 2024. Vol. 15 (1) (Feb. 2024). P. 171–176. https://doi.org/10.15421/022425.

Sowa-Borowiec P., Jarecki W., Dżugan M. The Effect of Sowing Density and Different Harvesting Stages on Yield and Some Forage Quality Characters of the White Sweet Clover (Melilotus albus). Agriculture. 2022. Vol. 12 (5). P. 575. https://doi.org/10.3390/agriculture12050575.

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-06-27