ПРОДУКТИВНІСТЬ СОРТІВ ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ ЗАЛЕЖНО ВІД РІВНЯ АЗОТНОГО ПІДЖИВЛЕННЯ НА ПІВДНІ УКРАЇНИ
DOI:
https://doi.org/10.32782/naturaljournal.12.2025.27Ключові слова:
пшениця озима, сорти, дози азотного підживлення, урожайність, якість зернаАнотація
У сучасних аграрних умовах України, особливо в Південному реґіоні, де спостерігається нестабільність кліматичних умов, посухи, дефіцит ґрунтової вологи та високі температури, постає необхідність удосконалення технологій вирощування пшениці озимої як провідної зернової культури. Раціональне застосування мінерального живлення, зокрема азотних добрив, є ключовим фактором, що визначає рівень урожайності та якість зерна. Проте сучасна практика показує, що загальні підходи до удобрення часто не враховують сортових особливостей культур, їхньої реакції на азотне живлення і адаптивність до специфічних умов реґіону. У цьому контексті актуальним є визначення оптимального рівня азотного підживлення для поширених сортів пшениці озимої, здатного забезпечити максимальну продуктивність за умов Півдня України. Метою дослідження є встановлення впливу різних рівнів азотного підживлення на продуктивність поширених сортів пшениці озимої в агрокліматичних умовах Південного реґіону України, з метою визначення найбільш ефективних агротехнічних прийомів для підвищення врожайності та покращення якості зерна. Методи аналізу проблеми включали польові дослідження на дослідних ділянках із застосуванням різних норм унесення азотних добрив (від нульового фону до підвищених, у сучасних умовах, доз), аналіз біометричних показників рослин, визначення врожайності, лабораторне дослідження якісних показників зерна. Статистична обробка результатів проводилась із використанням методу дисперсійного аналізу для визначення достовірності отриманих даних.Результати дослідження засвідчили, що рівень азотного підживлення має значний вплив на формування врожайності пшениці озимої. Встановлено, що для окремих сортів оптимальними є середні дози азоту (N30), які забезпечують високу врожайність за умов помірного зволоження. Зі збільшенням дози добрив до N60 відзначається підвищення показників умісту білка та натури зерна, однак економічну ефективність такої дози потрібно перевіряти. Найкращі результати щодо продуктивності та якості зерна показали сорти, які поєднують високу потенційну врожайність і адаптивність до стресових умов.Наукова новизна полягає у виявленні сортоспецифічної реакції на рівень азотного підживлення в неполивних умовах Південного Степу України, що дозволяє обґрунтувати диференційований підхід до удобрення залежно від біологічних особливостей сорту. Також дослідження дало можливість виявити оптимальні комбінації «сорт – рівень підживлення», які забезпечують найвищу ефективність за врожайністю та якістю. Практична значущість результатів полягає в тому, що вони можуть бути безпосередньо використані у виробничій практиці аграрними підприємствами Південного реґіону України, особливо зараз, коли площі зрошуваних земель стрімко зменшились. Запропоновані норми азотного підживлення дозволяють не лише отримувати стабільно високі врожаї, але й забезпечують економічну доцільність використання мінеральних добрив, зменшують собівартість і підвищують конкурентоспроможність продукції.
Посилання
Влащук А.М., Марченко Т.Ю., Дробіт О.С. Продуктивність пшениці озимої в умовах Південного Степу України. AgroONE. 2020. № 61. C. 30–33.
Золотухіна З.В. Продуктивність та якість зерна інтенсивних сортів пшениці озимої залежно від агротехнічних прийомів вирощування в умовах Південного Степу України. 2015 [Електронний ресурс]. URL: http://elar.tsatu.edu.ua/handle/123456789/7625 (дата звернення: 02.04.2025).
Лубенець В.В. Вплив рівня азотного живлення на формування зернової продуктивності пшениці озимої в умовах фермерського господарства «Агроланка» Синельниківського району Дніпропетровської області. 2021 [Електронний ресурс]. URL: https://dspace.dsau.dp.ua/bitstream/123456789/4236/1/%D0%9B%D1%83%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%86%D1%8C%20%20%D0%92.%D0%92.%20%28pdf.io%29.pdf?utm_source (дата звернення: 02.04.2025).
Попов Ю. В., Авраменко С. В. Вплив осіннього внесення різних доз та видів азотних добрив на врожайність пшениці озимої після попередника соняшнику. Селекція і насінництво. 2024. № 125. С. 94–101.
Burton A., Lev H.L., Schaad N., Strebel S., Vuille-dit-Bille N., de Figueiredo Bongiovani P., Holzkamper A., Pellet D., Herrera J.M. Evaluating nitrogen fertilization strategies to optimize yield and grain nitrogen content in top winter wheat varieties across Switzerland. Field Crops Research. 2024. Vol. 307. Р. 2–15.
Hu C., Sadras V.O., Lu G., Zhang P., Han Y., Liu L., Xie J., Yang X., Zhang S. A global meta-analysis of split nitrogen application for improved wheat yield and grain protein content. Soil and Tillage Research. Elsevier, September 2021. Vol. 213. https://doi.org/10.1016/j.still.2021.105111.
Martre P., Dueri S., Guarin J.R. Global needs for nitrogen fertilizer to improve wheat yield under climate change. Nat Plants. 2024. Vol. 10 (7). Р. 1081–1090. https://doi.org/10.1038/s41477-024-01739-3.
Subbarao G.V., Kishii M., Bozal-Leorri A., Orits-Monesterio I, Gao X., Ibba M.I., Karwat H., Gonzalez-Moro M.B., Gonzalez-Murua C., Yoshihashi T., Tobita S., Kommerell V., Braun H.J., Iwanaga M. World’s first successful development of wheat that shows high productivity with less nitrogen fertilizer – Use of ammonium to prevent nitrogen pollution and increase food production at the same time. 2021. Proceedings of the National Academy of Sciences of United States of America (PNAS). https://doi.org/10.1073/pnas.2106595118.
Yokamo S., Irfan M., Huan W., Wang B., Wang Y., Ishfaq M., Lu D., Chen X., Cai Q., Wang H. Global evaluation of key factors influencing nitrogen fertilization efficiency in wheat: a recent meta-analysis (2000–2022). Systematic review article Front. Plant Sci., 30 October 2023. Sec. Plant Nutrition. 2023.Vol. 14. https://doi.org/10.3389/fpls.2023.1272098.