INFLUENCE OF VARIOUS PLANT PROTECTION SCHEMES ON PRODUCTIVITY ELEMENTS OF WINTER WHEAT VARIETIES OF DIFFERENT ECOLOGICAL ORIGIN IN THE SOUTHERN STEPPE
DOI:
https://doi.org/10.32782/naturaljournal.11.2025.12Keywords:
variety, soft winter wheat, plant protection, rust disease susceptibility, plant height, assimilation surface area, yieldAbstract
The article presents the results of studying the influence of plant protection systems on biometricand photosynthetic indicators of plants, productivity elements of soft winter wheat varieties of different ecological origin when using plant protection products. The highest height of wheat plants of the Ovidii variety is 115 cm, noted in areas with the use of integrated plant protection. It was established thatthe use of plant protection significantly increases the resistance of plants to the negative effects of fungal diseases. In the control variants (without protection), the incidence of Septoria tritici Rob. Et Desm in the Zira variety was 38.8%, and the incidence of Вlumeria graminis F. sp. tritici (Bgt) was 33.4%. When using plant protection in the Zira variety, the incidence of Septoria tritici Rob. Et Desm decreased by 3.2–3.5 times, and the incidence of Вlumeria graminis F. sp. tritici (Bgt) was 1.6–3. times.In the variant with the Ovidii variety, the incidence of Septoria tritici Rob. Et Desm on the control variant was 34.4%, and the incidence of Вlumeria graminis F. sp. tritici (Bgt) was 32.6%. When using protection, the incidence of Septoria tritici Rob. Et Desm decreased by 1.6–2.2 times and the incidence of Вlumeria graminis F. sp. tritici (Bgt) by 1.6–3.4 times.The photosynthetic potential reached the highest indicators when growing the Ovidii variety under integrated protection – 1810 thousand m2 * day. When growing the Zira variety, the maximum photosynthetic potential was also observed when using integrated protection – 1769 thousand m2 * day. The use of integrated plant protection contributed to an increase in the photosynthetic potentialof the Zira variety by 22.9%, and the Ovidii variety by 17.9%.Biological plant protection increased grain yield by 6.1% in the Zira variety and by 4.2% in the Ovidii variety. Biological protection was less effective compared to chemical and integrated, but it can be used in biological farming.The use of integrated protection of wheat varieties of different ecological origin provides an increase in grain yield by 17.9–22.9%. Plant protection when growing the Zira variety contributed to an increase in yield by 22.9%. The Ovidii variety also showed an increase in yield by 4.2–17.9% in all variants of plant protection application, which is due to the preservation of leafy and stem mass from damage by harmful organisms and the strengthening of production processes against this background.For the conditions of the Southern Steppe, it is better to use winter wheat varieties created for the harsh climatic conditions of the Southern Steppe, namely Ovidii.
References
Бабаянц О.В., Бабаянц Л.Т. Основи селекції та методологія оцінок стійкості пшенці до збуд-ників хвороб. Одеса : ВМВ. 2014. 401 с.
Вожегова Р.А., Малярук М.П. та ін. Методика польових і лабораторних досліджень на зрошу-ваних землях. Херсон : Грінь Д.С., 2014. 286 с.
Вожегова Р.А., Марченко Т.Ю., Лавриненко Ю.О., Базалій Г.Г., Базалій В.В., Міщенко С.В. Вплив строків цвітіння на ознаки продуктивності у селекційних зразків пшениці м’якої озимої, що створені з залученням західноєвропейських екотипів. Фактори експеримен-тальної еволюції організмів. 2024. Том 35. С. 18–22. https://doi.org/10.7124/FEEO.v35.1652.
Жупина А.Ю., Базалій Г.Г., Усик Л.О., Марченко Т.Ю., Лавриненко Ю.О. Успадкування стійкості до септоріозу (Septoria tritici Rob. Et Desm.) гібридами пшениці озимої різного еко-лого-генетичного походження в умовах зрошення. Аграрні інновації. 2022. № 12. С. 96–102. https://doi.org/10.32848/agrar.innov.2022.12.15.
Заєць С.О. Строки сівби озимого ячменю в умовах зрошення півдня України. Зрошуване землеробство. 2008. Вип. 49. С. 16–19.
Заєць С.О., Онуфран Л.І., Фундират К.С. Прояв урожайності сортів ячменю озимого за при-родного ураження грибними хворобами в умовах зрошення. Генетика та селекція сільсько-господарських рослин – від молекули до сорту : матеріали IV інтернет-конференції молодих вчених (Київ, 18 вересня 2020 р.). Київ, 2020. С. 10.
Заєць С., Найдьонова В., Найдьонов В., Ніжеголенко В. Кращі сорти зернових культур для умов богари та зрошення півдня України. Пропозиція. 2006. № 2. С. 49–52.
Корхова М.М., Нікончук Н.В., Панфілова А.В. Адаптивний потенціал нових сортів пшениці ози-мої в умовах Південного Степу України. Таврійський науковий вісник. 2021. Вип. 122. С. 48–55.
Лебідь Є.М., Шевченко О.О. Водоспоживання озимої пшениці та її продуктивність залежно від попередників, добрив та систем обробітку ґрунту. Бюл. ІЗГ. 2000. № 10. С. 54–59.
Литвиненко М.А. Створення сортів пшениці м’якої озимої (Triticum aestivum L.), адаптова-них до змін клімату на півдні України. Збірник наукових праць. Селекційно-генетичного інсти-туту Національного центру насіннєзнавства та сортовивчення. 2016. Вип. 2 (67). С. 36–53.
Макрушин М.М. Фізіологія рослин. Вінниця : Нова Книга, 2006. 416 с.
Медведовський О.К., Іваненко П.І. Енергетичний аналіз інтенсивних технологій в сільсько-господарському виробництві. Київ : Урожай. 1988. 208 с.
Онопрієнко Д.М., Охмат П. К., Волох П. В., Грицан Ю. І., Сокол С. П. Розвиток Придніпровського регіону: агроекологічний аспект. Дніпровський ДАЕУ. Дніпро : Ліра, 2021. 820 с.
Панфілова А.В., Гамаюнова В.В. Фотосинтетична діяльність посівів пшениці озимої залежно від сорту та живлення в умовах Південного Степу України. Наукові горизонти. 2018. № 2 (65). С. 3–10.
Петренкова В.П., Боровська І.Ю., Лучна І.С, Сокол Т.В., Ниска І.М., Кучеренко Є.Ю., Компанець К.В. Методологія виділення форм польових культур за стійкістю до комплексу біо- та абіотичних чинників. Харків : ФОП Бровін. 2018. 242 с.
Сметанко О.В., Бурячковський В. Г. Ефективність біологічних фунгіцидів, стимуляторів росту, мікродобрив при застосуванні під озиму пшеницю. Вісник аграрної науки Південного регіону: міжвідомчий тематичний науковий збірник. Сільськогосподарські та біологічні науки. Одеса: РВА СМИЛ, 2009. Вип. 10. С. 100–107.
Харченко Т.Б. Перспективи розвитку ринку органічної продукції в Україні. Економіка АПК. 2013. № 9. С. 37–41.
Чайка В.Г., Маматов М.О. Організаційне та наукове забезпечення поліпшення стану насінни-цтва в Україні. Збірник наукових праць СГІ. 2005. Вип. 5 (45). С. 225–231.
Шевченко В.П., Каленська С.М., Демидась П.І. Біологічне рослинництво. Київ : НАУ, 2006. 39 с.
Шейко Д.В. Фотосинтетичний потенціал сортів пшениці озимої залежно від способів засто-сування біологічно активних препаратів в умовах західного Лісостепу. Аграрні інновації. 2023. № 19. С. 115–119. https://doi.org/10.32848/ agrar.innov.2023.19.18.
Шелепов В.В., Іщенко В.І., Чебаков М.П., Лебедєва Г.Д. Сорт і його значення в підвищенні врожайності. Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин. 2006. № 3. С. 108–114.
Юркевич Є.О., Коваленко Н.П. Особливості технологій вирощування зернових культур у різ-но-ротаційних сівозмінах південного Степу України Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2009. № 3. С. 28–35.
Saari E.E., Prescott J.M. A scale for appraising the foliar intensity of wheat diseases. Plant Dis. Rep. 1975. No. 59. P. 377–380.