DIFFERENT QUALITY OF SEEDS, ESTIMATION OF FRACTIONAL COMPOSITION AND WEIGHT OF THOUSANDS OF SOYBEAN SEEDS DEPENDING ON VARIETAL COMPOSITION
DOI:
https://doi.org/10.32782/naturaljournal.11.2025.21Keywords:
soybean, fractional composition, weight of 1000 seeds, varieties, seed production, seed material, yield, different quality of seedsAbstract
Modern soybean varieties must not only deliver maximum yields but also meet high quality standards, given the versatility of its use in various industries. The issue of improving the quality of soybean seeds is of strategic importance for Ukraine’s agricultural sector and remains relevant in the global context. From the point of view of breeding and seed production, obtaining high-quality seed material is a key factor contributing to achieving a stable and high economic effect.Seed plays a key role in determining the level of crop yields, and its quality and properties largely determine the potential for increasing the productivity of a particular variety.A well-reasoned choice of variety plays a key role in achieving maximum yields. At the same time,the variety is one of the most affordable and effective agronomic tools to minimise the negative impact of environmental constraints on soybean productivity. It also provides a high level of adaptability to specific growing conditions.The use of high quality seeds is a key factor in realising the genetic potential of crops laid down by breeders. Investments in high-quality seeds are justified from an economic point of view, as numerous studies confirm their positive impact on increasing crop yields. Given the growing competitionand increasing demand in the agricultural market, it is necessary to strengthen control over the quality of seed material. Evaluation of its characteristics plays a fundamental role in the decision-making process regarding compliance with standardised requirements. At the same time, despite significant progress in improving the productivity of modern soybean varieties, problems related to the lackof adaptability of certain varieties, their environmental stability and plasticity remain relevant.
References
Бахмат О.М. Соя – культура майбутнього, особливості формування високого врожаю. Кам’янець-Подільський. 2009. 208 с.
Білявська Л.Г., Білявський Ю.В., Шаповал О.С., Панченко С.С. Сучасний стан та перспективи насінництва сої в Лісостепу України. Scientific Progress & Innovations. 2020. № 4. С. 45–52.
Білявська Л.Г., Рибальченко А.М. Мінливість господарсько-цінних ознак сої в умовах Лівобережного Лісостепу України. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2019. № 1. С. 65–72. https://doi.org/10.31210/visnyk2019.01.08.
Білявська Л.Г., Пилипенко О.В. Поради щодо вибору сорту сої для виробника. Агроексперт. 2016. № 3. С. 26–27 [Електронний ресурс]. URL: https://agroexpert.ua/poradi-sodo-viboru-sortu-soi-dla-virobnika/ (дата звернення: 27.01.2025).
Каленська С.М., Новицька Н.В. Травмування насіння польових культур. Київ, 2016. 246 с.
Кириченко В.В., Рябуха С.С., Кобизєва Л.Н., Посилаєва О.О., Чернишенко П.В. Соя (Glycine max (L.) Merr.). Харків : НААН, Інститут рослинництва ім. В.Я. Юр’єва, 2016. 400 с.
Кобак С.Я., Чорна В.М., Головенько Ю.О. Вплив ретардантів на формування врожайності насіння сої. Корми і кормовиробництво. 2024. № 97. С. 40–50. URL: https://doi.org/10.31073/kormovyrobnytstvo202497-04.
Коковіхіна О.С. Якість насіння сої та маса тисячі насінин залежно від сортового складу, удобрення та захисту рослин за умов зрошення на Півдні України. Зрошуване землеробство. 2022. № 78. С. 57–62. https://doi.org/10.32848/0135-2369.2022.78.9.
Мазур О.В., Мазур О.В., Лозінський М.В. Селекція та насінництво польових культур : навчальний посібник. Вінниця : ВЦ ВНАУ. 2020. 348 с.
Макрушин М.М., Макрушина Є.М. Насінництво : підручник. Сімферополь, 2011. 476 с.
Насінництво багаторічних та однорічних кормових культур / за ред. Г.І. Демидася, І.Т. Слюсаря. Київ, 2018. 231 с.
Насінництво й насіннєзнавство польових культур / за ред. М.М. Гаврилюка. Київ, 2007. 216 с.
Петриченко В.Ф., Бабич А.О., Іванюк С.І. Передпосівна обробка насіння. Посібник українського хлібороба. 2009. С. 244–246.
Рябуха С.С., Чернишенко П.В., Святченко С.І., Садовой О.О., Тесля Т.О. Вплив гідротермічних чинників довкілля на врожайність та біохімічний склад насіння сої. Селекція і насінництво. 2019. № 115. С. 93–102. https://doi.org/10.30835/2413-7510.2019.172785.
Пилипенко О.В., Брижак Я.В., Білявська Л.Г., Білявський Ю.В. Напрями та досягнення у насінництві сої. Урожайність та якість продукції рослинництва за сучасних технологій вирощування : матеріали Всеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції, присвяченої пам’яті професора Г.П. Жемели, м. Полтава, 30.09.2022 р. Полтава : ПДАУ, 2022. С. 124–127.
Погоріла Л., Антонів С., Колісник С. Насіння сої без втрат. The Ukrainian Farmer. 2016. № 9. С. 84–85 [Електронний ресурс]. URL: https://agrotimes.ua/article/nasinnya-soyi-bez-vtrat/ (дата звернення 27.01.2025).
Соя: модель сорту, новостворені неопушені лінії, насінництво, фітосанітарний стан посівів : колективна монографія / за ред. Л.Г. Білявської. Полтава : ПДАУ. 2023. 187 с.
Ходаніцька O.O., Погоріла Л.Г., Шевчук О.А., Ткачук O.O., Матвійчук О.А. Врожайність та якість насіння сої в умовах Правобережного Лісостепу України. Корми і кормовиробництво. 2024. № 98. С. 120–128. https://doi.org/10.31073/kormovyrobnytstvo202498-11.
Цицюра Т.В., Темченко І.В., Семцов А.В. Статистична оцінка сортового потенціалу сої за показниками якісного хімічного складу насіння в умовах Лісостепу Правобережного. Корми і кормовиробництво. 2019. № 87. С. 19–26. https://doi.org/10.31073/kormovyrobnytstvo201987-03.
Цицюра Т.В., Темченко І.В., Барвінченко С.В. Оцінка пластичності та стабільності показників якості насіння сортів сої різного еколого-географічного походження. Корми і кормовиробництво. 2021. № 92. С. 104–115. https://doi.org/10.31073/kormovyrobnytstvo202192-10.
Чернишенко П.В. Вплив крупності насіння на формування насіннєвої продуктивності сортів сої. Таврійський науковий вісник. 2008. № 59. С. 28–32.
Borowska M., Prusiński J. Effect of soybean cultivars sowing dates on seed yield and its correlation with yield parameters. Plant, Soil & Environment. 2021. Vol. 67 (6). P. 360–366. https://doi.org/10.17221/73/2021-PSE.