INFLUENCE OF INOCULATION OF WHEAT SEEDS WITH AGRONOMICALLY VALUABLE BACTERIA ON BIOMETRIC AND PHYSIOLOGICAL INDICATORS OF PLANTS

Authors

DOI:

https://doi.org/10.32782/naturaljournal.13.2025.28

Keywords:

soft wheat (Triticum aestivum L.), presowing inoculation, Bacillus sp., Azospirillum sp., Chlorophyll, performance

Abstract

The effectiveness of inoculation of wheat seeds of Tobak variety and Artist by bacteria, Bacillus sp. 4, Azospirillum sp. The change in the morphometric and physiological parameters of vegetative plants in different variants of presowing bacterization has been studied. It has been found that the boiling of seed material with selected microorganisms helps to increase the biometric parameters of wheat plants. It was found that the height of plants increased by 13% with the complex bacterization of seeds of Bacillus sp. 4 and Azospirillum sp., But the monoculture of Azospirillum sp. Provided the growth of plants of the variety of artistic by 7,5%, which is slightly higher than the value of this indicator in the variant with the combined use of bacteria. The method of spectrophotometry determines the content of photosynthetic pigments in the leaves of wheat plants. According to the results, more accumulation of photosynthesis pigments was observed in variants with presowing bacterization of Bacillus sp. 4 and Azospirillum sp. In particular, for their combination, which provides high functional activity of the photosynthetic apparatus of wheat plants. The intensity of growth processes and the efficiency of the photosynthetic apparatus determine the level of accumulation of dry matter by plants. In the variants of the experiment with higher plants height and the content of photosynthetic pigments, a large mass of solids is expected. It should be noted that their secondary metabolites, in particular phytohormone nature, play a key role in the influence of introduced bacteria on improving plant growth and development, which requires further laboratory tests for qualitative and quantitative study of biologically active substances by us. The results indicate the expediency and importance of presowing inoculation of wheat seeds with agronomically beneficial microorganisms, which has a positive effect on plant growth throughout the growing season and increased plant productivity as a result.

References

Баган А.В., Гурба В.С. Вплив біопрепаратів на врожайність сортів пшениці м’якої озимої (Triticum aestivum L.). Аграрні інновації. 2025. № 29. С. 7–11. https://doi.org/10.32848/agrar. innov.2025.29.1.

Вінюков О.О., Чугрій Г.А., Поплевко В.І., Шульц П., Скнипа Н.Л. Вплив мікробіологічних препаратів на фізіологічні процеси формування зернової продуктивності озимої пшениці. Вісник Полтавської державної агарної академії. 2022. № 2 (2). С. 11–20. https://doi.org/10.31210/ visnyk2022.02.01.

Гончар А.М., Патика М.В. Вплив бактерій Bacillus subtilis на стан і активність фотосинтетичного апарату рослин пшениці озимої (Triticum aestivum L.). Сільськогосподарська мікробіологія. 2022. Вип. 36. С. 28–35. https://doi.org/10.35868/1997-3004.36.28-35.

Грицаєнко З.М., Грицаєнко А.О., Карпенко В.П. Методи біологічних та агрохімічних досліджень рослин і ґрунтів / за ред. З.М. Грицаєнко. Київ : ЗАТ «НІЧЛАВА», 2003. 320 с.

Каленська С.М., Гордина О.Ю. Асиміляційна поверхня пшениці озимої залежно від передпосівної обробки насіння біологічними препаратами. Новітні агротехнології. 2023. Т. 11. № 2. С. 1–12 https://doi.org/10.47414/na.11.2.2023.285330.

Короткова І.В., Чайка Т.О., Ромашко Т.П., Рибальченко А.М. Вміст фотосинтетичних пігментів у рослинах пшениці полби як критерій продуктивності за традиційної та органічної технологій вирощування. Innov Biosyst Bioeng. 2022. Vol. 6 (1). C. 31–39.

Мікробні препарати в землеробстві. Теорія і практика : монографія / В.В. Волкогон та ін. Київ : Аграрна наука. 2006. 312 с.

Рожков А.О. Вміст пігментів фотосинтезу в листках рослин пшениці твердої ярої за дії підживлень посівів сечовиною та мікродобривами. Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. 2014. Вип. 195 (1). С. 101–107.

Смірнов В.В., Підгорський В.С., Іутинська Г.О., Антипчук А.Ф., Патика В.П. Мікробні біотехнології в сільському господарстві. Вісник аграрної науки. 2002. № 4. С. 5–10.

Шейко Д.В. Фотосинтетичний потенціал сортів пшениці озимої залежно від способів застосування біологічно активних препаратів в умовах Західного Лісостепу. Аграрні інновації. 2023. № 19. С. 115–119. https://doi.org/10.32848/agrar.innov.2023.1.18.

Aipova R., Аbdykadyrova А., Silayev D., Tazabekova E., Oshergina A., Kurmanbayev A. The fabrication of the complex bio-fertilizer for wheat cultivation based on collection bacteria of the PGPR group. Biodiversitas. 2020. Vol. 21. № 11. P. 5032–5039. https://doi.org/10.13057/biodiv/d211107.

Asghar I., Ahmed M., Farooq M.A., Ishtiaq M., Arshad M., Akram M., Umair A., Alrefaei A.F., Jat Baloch M.Y., Naeem A. Characterizing indigenous plant growth promoting bacteria and their synergistic effects with organic and chemical fertilizers on wheat (Triticum aestivum). Front. Plant Sci. 2023. № 14. P. 1232271. https://doi.org/10.3389/fpls.2023.1232271.

Gaspareto R.N., Jalal A., Ito W.C.N., Oliveira C.E.d.S., Garcia C.M.d.P., Boleta E.H.M., Rosa P.A.L., Galindo F.S., Buzetti S., Ghaley B.B. Inoculation with Plant Growth-Promoting Bacteria and Nitrogen Doses Improves Wheat Productivity and Nitrogen Use Efficiency. Microorganisms. 2023. Vol. 11. P. 1046. https://doi.org/10.3390/microorganisms11041046.

Hett J., Neuhoff D., Döring T.F., Masoero G., Ercole E., Bevivino A. Effects of Multi-Species Microbial Inoculants on Early Wheat Growth and Litterbag Microbial Activity. Agronomy. 2022. Vol. 12. № 899. https://doi.org/10.3390/agronomy12040899.

Ibarra-Villarreal A.L., Villarreal-Delgado M.F., Parra-Cota F.I., Yepez E.A., Guzmán C., Gutierrez- Coronado M.A., Santos-Villalobos S. de L. Effect of a native bacterial consortium on growth, yield, and grain quality of durum wheat (Triticum turgidum L. subsp. durum) under different nitrogen rates in the Yaqui Valley, Mexico. Plant Signaling & Behavior. 2023. Vol. 18 (1). https://doi.org/10.1080/15592324.2023.2219837.

Published

2025-10-17