СПОСОБИ КУЛЬТИВУВАННЯ НАСІННЄВОГО МАТЕРІАЛУ КАРТОПЛІ, ОТРИМАНОГО В КУЛЬТУРІ МЕРИСТЕМ IN VITRO
DOI:
https://doi.org/10.32782/naturaljournal.10.2024.10Ключові слова:
гідропоніка, аеропоніка, мінібульби, умови вирощування, біотехнологічні методи, адаптивний потенціалАнотація
На сьогодні забезпечення високоякісного насіннєвого матеріалу картоплі є однією з ключових проблем аграрного сектора, оскільки саме озд оровлений насіннєвий фонд визначає врожайність та стійкість до вірусних хвороб. Трад иційні методи розмноження часто супровод жуються накопиченням вірусних інфекцій та патогенів, що негативно впливає на прод уктивність і якість врожаїв. Це зумовлює необхід ність пошуку інноваційних технолог ій, які можуть забезпечити швидке розмноження картоплі з мінімальними втратами якості та без ризику інфікування. Використання біотехнологічних метод ів, зокрема мікроклонального розмноження in vitro, стає критично важливим д ля вирішення цих проблем. Од нак, виникають питання щодо під бору оптимальних умов культивування мікробульб та їхньої адаптації до відкритого ґрунту. На цьому етапі актуальним є визначення найефективніших поживних середовищ та регуляторів росту, що впливають на інтенсивність утворення та кількості бульб. Основним завданням є розробка та оптимізація технологій мікроклонального розмноження картоплі для отримання високоякісного безвірусного посадкового матеріалу. Додатково важливо вирішити проблеми адаптації мінібульб до умов відкритого ґрунту та дослідити способи підвищити показники приживлення на етапі in vitro – ex vitro. Досягнення цих цілей сприятиме підвищенню ефективності сталого агровиробництва та забезпеченню отримання стабільно високих урожаїв картоплі. Розмноження мінібульб у польових умовах є важливим етапом виробництва оздоровленого та високопродуктивного насіннєвого матеріалу картоплі. Виконання агротехнічних заходів у поєднанні з контролем за хворобами дозволяє досягти високої врожайності та покращити якість мінібульб. Цей процес потребує ретельного дотримання технологій, особливо на ранніх етапах росту рослин, щоб уникнути втрат урожаю через хвороби та несприятливі погодні умови. У перспективі реалізація результатів цього дослідження може сприяти підвищенню конкурентоспроможності агросектору України, покращуючи якість та доступність насіннєвого матеріалу для товаровиробників. З огляду на глобальні виклики, такі як зміни клімату та зростання населення, інноваційні підходи до вирощування картоплі стають особливо важливими для забезпечення продовольчої безпеки. Важливо дослідити можливість отримання мінібульб з меристемних рослин та мінібульб картоплі під час їх укорінення на етапі in vitro – ex vitro з подальшим збиранням мінібульб та вирощування у відкритому ґрунті. Водночас, передбачається додатковий насіннєвий матеріал з мінібульб після проходження етапу їх пробудження в умовах одного вегетаційного року в умовах закритого ґрунту.
Посилання
Бондарчук А.А., Верменко Ю.Я., Рязанцев В.Б., Рязанцев М.В. Біотехнологія в насінництві картоплі. Вінниця. 2016. С. 42–43.
Кузьменко А.М., Палій Ю.І. Управління поливом при вирощуванні мінібульб. Аграрні технології України. 2018. № 2(1). С. 45–49.
Сидоренко В.П. Особливості підготовки ґрунту для мінібульб. Аграрний вісник. 2019. № 11(5). С. 22–26.
Федоров Л.Г. Роль добрив у вирощуванні насіннєвої картоплі. Журнал аграрної хімії. 2020.№ 6(3). С. 34–40.
Шевченко Д.К. Фітосанітарний моніторинг при розмноженні картоплі. Фітопатологія та захист рослин. 2017. № 8(2). С. 19–24.
Chifetete V.W., Dames J.F. Mycorrhizal Interventions for Sustainable Potato Production in Africa. Front. Sustain. Food Syst. 2020. № 4. 593053. https://doi.org/10.3389/fsufs.2020.593053.
El-Ramady H., Seliem M.K., El-Mahrouk M.E., Taha N., Bayoumi Y., Shalaby T.A. An academic and technical overview on plant micropropagation challenges. Horticulturae. 2022. № 8(8). P. 677.
Fumia N., Pironon S., Rubinoff D., Khoury C.K., Gore M.A., Kanta M.B. Wild relatives of potato may bolster its adaptation to new niches under future climate scenarios. Food Energy Secur. 2022. № 11. e360. https://doi.org/10.1002/fes3.360.
Hussain M., Qayum A., Xiuxiu Z., Liu L., Hussain K., Yue P., Yue S., Koko Y.F.M., Hussain A., Li X. Potato protein: An emerging source of high quality and allergy free protein, and its possible future based products. Food Research International. 2021. № 148. 110583. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2021.110583.
Kang Y., Zhang W., Yang X., Liu Y., Fan Y., Shi M., Yao K., Qin S. Furrow–ridge mulching managements affect the yield, tuber quality and storage of continuous cropping potatoes. Plant, Soil and Environment. 2020. № 66(11). рр. 576–583. https://doi.org/10.17221/316/2020–PSE.
Kovalenko V., Butenko Ye., Serdiuk P., Shevych A., Serdiuk O., Zakorko V. Implementation of the potential of dietary potato varieties in the conditions of the Northeastern Forest-Steppe of Ukraine. Modern Phytomorphology. 2024. Vol. 18. рр. 52–55. ISSN 2226-3063.
Pantelić D. Effects of cultivar and plant origin on minituber production in aeroponics. Horticulturae. 2022. № 8(10). Р. 915.
Pysarenko N., Sydorchuk V., Zakharchuk N. Study of adaptive ability of potato varieties by the “yield” feature in the conditions of Central Polissia. Foothill and Mountain Agriculture and Stockbreeding. 2022. № 71(1). рр. 123–140. https://doi.org/10.32636/01308521.
Taktaiev B.A., Furdyga M.M., Oliinyk T.M., Podberezko I.M., Podhaietskyi А.А., Cherednychenko L.M. Creation of disease-resistant potato breeding material with a complex of main economic and valuable characters. Bulletin of Sumy National Agrarian University. The Series: Agronomy and Biology. 2023. № 53(3). рр. 91–98. https://doi.org/10.32782/agrobio.2023.3.13.
Wijesinha–Bettoni R., Mouillé B. The Contribution of Potatoes to Global Food Security, Nutrition and Healthy Diets. American Journal of Potato Research. 2019. № 96(2). рр. 139–149. https://doi.org/10.1007/s12230–018–09697–1.