ДОСЛІДЖЕННЯ СОРТОВОЇ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СОЇ В УМОВАХ ЗМІН КЛІМАТУ
DOI:
https://doi.org/10.32782/naturaljournal.9.2024.15Ключові слова:
соя, сорт, зміна клімату, ґрунтозбереження, біологічні препарати, урожайністьАнотація
Дослідження присвячено вивченню територіальної трансформації «соєвого поясу» в Україні та світі в умовах змін клімату на засадах ґрунтозбереження. Деталізовано передумови для становлення нового етапу у виробництві насіння сої, що сприятимуть раціональному використанню гідротермічних ресурсів регіону, збільшенню обсягів виробництва, біологізації землеробства, одержанню високоякісної, органічної продукції. З’ясовано, що органічне виробництво насіння сої є одним із стратегічних напрямків прискореного розвитку агропромислового комплексу України та головною ціллю Європейського Зеленого Курсу, що регламентує перетворення Європи на кліматично нейтральний континент. Проведено дослідження, яке присвячене питанням досягнення Україною цілей Сталого розвитку: Ціль 2. Подолання голоду, досягнення продовольчої безпеки, поліпшення харчування і сприяння сталому розвитку сільського господарства, які спрямовані на вирішення актуальних завдань технологічного оновлення та розвитку агропромислового комплексу на основі розробки біоорганічних моделей сортової технології вирощування зернобобових культур із орієнтуванням на рівні адекватної продуктивності ріллі та кліматичних змін. Поряд із цим зазначено, що в країнах сталого сільського господарства, зокрема ЄС, значна увага приділяється екологізації та зменшенню негативного впливу інтенсивних технологій вирощування сої на довкілля завдяки використанню біологічних препаратів. Актуальність статті підсилюється завданнями першого етапу прикладного дослідження на тему «Розробка науково-технологічного забезпечення підвищення родючості ґрунтів та раціонального використання потенціалу біоресурсів» (0124U000444), що виконується за рахунок видатків фонду державного бюджету (2024–2026 рр.).
Посилання
Bakhmat M., Padalko T., Krachan T., Tkach O., Pantsyreva H., Tkach L. Formation of the Yield of Matricaria recutita and Indicators of Food Value of Sychorium intybus by Technological Methods of Co-Cultivation in the Interrows of an Orchard. Journal of Ecological Engineering. 2023. Vol. 24. № 8. P. 250–259. https://doi.org/10.12911/22998993/166553.
Didur I., Bakhmat M., Сhynchyk O., Pantsyreva H., Telekalo N., Tkachuk O. Substantiation of agroecological factors on soybean agrophytocenoses by analysis of variance of the Right-Bank Forest-Steppe in Ukraine. Ukrainian Journal of Ecology. 2020. Vol. 10. № 5. Р. 54–61. https://doi.org/10.15421/2020_206.
Honcharuk I., Matusyak M., Pantsyreva H., Kupchuk I., Prokopchuk V., Telekalo N. Peculiarities of reproduction of pinus Nigra arn. in Ukraine. Bulletin of the Transilvania University of Braşov. Series II: Forestry, Wood Industry, Agricultural Food Engineering. 2022. Vol. 15 (64). № 1. P. 33–42. https://doi.org/10.31926/but.fwiafe.2022.15.64.1.3.
Kots S.Ya., Kyrychenko O.V., Pavlyshchenko A.V., Yakymchuk R.A. Formation of soybean productivity by early treatment of seeds with fungicides Standak Top and Fever and inoculation with rhizobias on the day of sowing. Agricultural Microbiology, 2021. № 34. P. 29–43. https://doi.org/10.35868/1997-3004.34.29-43.
Mazur V., Didur І., Tkachuk О., Pantsyreva Н., Ovcharuk V. Agroecological stability of cultivars of sparsely distributed legumes in the context of climate change. Scientific Horizons. 2021. Vol. 24. № 1. Р. 54–60. https://doi.org/10.48077/scihor.24(1).2021.54-60.
Mazur V., Tkachuk O., Pantsyreva H., Demchuk O. Quality of pea seeds and agroecological condition of soil when using structured water. Scientific Horizons. 2021. Vol. 24. № 7. P. 53–60. https://doi.org/10.0.187.205/scihor.24(7).2021.53-60.
Mazur V.A., Mazur K.V., Pantsyreva H.V., Alekseev O.O. Ecological and economic evaluation of varietal resources Lupinus albus L. in Ukraine. Ukrainian Journal of Ecology. 2018. 8 (4). 148–153.
Myalkovsky R., Pantsyreva H. The use of digestate for the development of organic agricultural production. Agro-ecological potential of soil cover of Vinnytsia region: scientific monograph. Riga, Latvia: Publishing House «Baltija Publishing», 2023. P. 72–90. https://doi.org/10.30525/978-9934-26-290-6-4.
Pantsyreva H., Vovk V., Bronnicova L., Zabarna T. Efficiency of the Use of Lawn Grasses for Biology and Soil Conservation of Agricultural Systems under the Conditions of the Ukraine’s Podillia. Journal of Ecological Engineering. 2023. Vol. 24. № 11. P. 249–256. https://doi.org/10.12911/22998993/171649.
Parizad S., Bera S. The effect of organic farming on water reusability, sustainable ecosystem, and food toxicity. Environmental Science and Pollution Research. 2021. https://doi.org/10.1007/s11356-021-15258-7.
Petrychenko V.F. Agricultural microbiology and balanced development of agroecosystems. Herald of Agrarian Science. 2012. № 8. P. 5–11.
Tsyhanskyi V.I. Optimization of the soybean fertilization system based on the use of preparations of biological origin in the conditions of the Forest-Steppe of the Right Bank. Agriculture and Forestry, 2021. № 2 (21). P. 69–80. https://doi.org/10.37128/2707-5826- 2021-2-6.
Zhou C., Liu C., Liang Y., Liu Z., Wei P., Wang X.J.M.L. Application of natural weathered red-bed soil for effective wall protection filter-cake formation. Mater. Lett, 2020. № 258. 126679.
Zhou C.Y., Zhao S.S., Yang X., Liu Z. Improvement of eco-ester materials on sandy soils and engineering slope protection. Rock Soil Mech. 2019. № 40. P. 4828–4837.
Вишнівський П.С., Фурман О.В. Продуктивність сої залежно від елементів технології вирощування в умовах правобережного Лісостепу України. Рослинництво та ґрунтознавство. 2020. Вип. 11(1). С 13–22. http://dx.doi.org/10.31548/agr2020.01.013.
Заболотний Г.М., Мазур В.А., Циганська О.І., Дідур І.М., Циганський В.І., Панцирева Г.В. Агробіологічні основи вирощування сої та шляхи максимальної реалізації її продуктивності: монографія. Вінниця : ТОВ «ТВОРИ». 2021. 276 с.