ВПЛИВ ІНОКУЛЯЦІЇ НАСІННЯ ПШЕНИЦІ АГРОНОМІЧНО КОРИСНИМИ БАКТЕРІЯМИ НА БІОМЕТРИЧНІ ТА ФІЗІОЛОГІЧНІ ПОКАЗНИКИ РОСЛИН
DOI:
https://doi.org/10.32782/naturaljournal.13.2025.28Ключові слова:
пшениця м’яка (Triticum aestivum L.), передпосівна інокуляція, Bacillus sp., Azospirillum sp., хлорофіл, продуктивністьАнотація
Досліджено ефективність інокуляції насіння пшениці сортів Тобак і Артіст бактеріями Bacillus sp. 4, Azospirillum sp. Вивчено зміну морфометричних і фізіологічних параметрів вегетуючих рослин за різних варіантів передпосівної бактеризації. Виявлено, що обробка насіннєвого матеріалу селекціонованими мікроорганізмами сприяє збільшенню біометричних параметрів рослин пшениці. Установлено, що висота рослин збільшувалась на 13% за комплексної бактеризації насіння культурами Bacillus sp. 4 та Azospirillum sp., але монокультура Azospirillum sp. забезпечувала приріст росту рослин сорту Артіст на 7,5%, що дещо перевищує значення даного показника у варіанті з поєднаним застосуванням бактерій. Методом спектрофотометрії визначено вміст фотосинтезуючих пігментів у листках рослин пшениці. За отриманими результатами, більше накопичення пігментів фотосинтезу спостерігалося у варіантах з передпосівною бактеризацією насіння Bacillus sp. 4 та Azospirillum sp., зокрема за їх поєднання, що забезпечує високу функціональну активність фотосинтетичного апарату рослин пшениці. Інтенсивність ростових процесів і ефективність роботи фотосинтетичного апарату визначають рівень накопичення сухої речовини рослинами. У варіантах досліду з вищими показниками висоти рослин та вмісту фотосинтетичних пігментів очікувано встановлено й більшу масу сухих речовин. Варто зазначити, що ключову роль у впливі інтродукованих бактерій на покращення росту та розвитку рослин відіграють їх вторинні метаболіти, зокрема фітогормональної природи, що зумовлює необхідність проведення подальших лабораторних досліджень з якісного та кількісного вивчення біологічно активних речовин селекціонованих нами бактерій. Отримані результати свідчать про доцільність та важливість передпосівної інокуляції насіння пшениці агрономічно корисними мікроорганізмами, що позитивно впливає на ростові процеси рослин протягом усього вегетаційного періоду та підвищення продуктивності рослин у підсумку.
Посилання
Баган А.В., Гурба В.С. Вплив біопрепаратів на врожайність сортів пшениці м’якої озимої (Triticum aestivum L.). Аграрні інновації. 2025. № 29. С. 7–11. https://doi.org/10.32848/agrar. innov.2025.29.1.
Вінюков О.О., Чугрій Г.А., Поплевко В.І., Шульц П., Скнипа Н.Л. Вплив мікробіологічних препаратів на фізіологічні процеси формування зернової продуктивності озимої пшениці. Вісник Полтавської державної агарної академії. 2022. № 2 (2). С. 11–20. https://doi.org/10.31210/ visnyk2022.02.01.
Гончар А.М., Патика М.В. Вплив бактерій Bacillus subtilis на стан і активність фотосинтетичного апарату рослин пшениці озимої (Triticum aestivum L.). Сільськогосподарська мікробіологія. 2022. Вип. 36. С. 28–35. https://doi.org/10.35868/1997-3004.36.28-35.
Грицаєнко З.М., Грицаєнко А.О., Карпенко В.П. Методи біологічних та агрохімічних досліджень рослин і ґрунтів / за ред. З.М. Грицаєнко. Київ : ЗАТ «НІЧЛАВА», 2003. 320 с.
Каленська С.М., Гордина О.Ю. Асиміляційна поверхня пшениці озимої залежно від передпосівної обробки насіння біологічними препаратами. Новітні агротехнології. 2023. Т. 11. № 2. С. 1–12 https://doi.org/10.47414/na.11.2.2023.285330.
Короткова І.В., Чайка Т.О., Ромашко Т.П., Рибальченко А.М. Вміст фотосинтетичних пігментів у рослинах пшениці полби як критерій продуктивності за традиційної та органічної технологій вирощування. Innov Biosyst Bioeng. 2022. Vol. 6 (1). C. 31–39.
Мікробні препарати в землеробстві. Теорія і практика : монографія / В.В. Волкогон та ін. Київ : Аграрна наука. 2006. 312 с.
Рожков А.О. Вміст пігментів фотосинтезу в листках рослин пшениці твердої ярої за дії підживлень посівів сечовиною та мікродобривами. Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. 2014. Вип. 195 (1). С. 101–107.
Смірнов В.В., Підгорський В.С., Іутинська Г.О., Антипчук А.Ф., Патика В.П. Мікробні біотехнології в сільському господарстві. Вісник аграрної науки. 2002. № 4. С. 5–10.
Шейко Д.В. Фотосинтетичний потенціал сортів пшениці озимої залежно від способів застосування біологічно активних препаратів в умовах Західного Лісостепу. Аграрні інновації. 2023. № 19. С. 115–119. https://doi.org/10.32848/agrar.innov.2023.1.18.
Aipova R., Аbdykadyrova А., Silayev D., Tazabekova E., Oshergina A., Kurmanbayev A. The fabrication of the complex bio-fertilizer for wheat cultivation based on collection bacteria of the PGPR group. Biodiversitas. 2020. Vol. 21. № 11. P. 5032–5039. https://doi.org/10.13057/biodiv/d211107.
Asghar I., Ahmed M., Farooq M.A., Ishtiaq M., Arshad M., Akram M., Umair A., Alrefaei A.F., Jat Baloch M.Y., Naeem A. Characterizing indigenous plant growth promoting bacteria and their synergistic effects with organic and chemical fertilizers on wheat (Triticum aestivum). Front. Plant Sci. 2023. № 14. P. 1232271. https://doi.org/10.3389/fpls.2023.1232271.
Gaspareto R.N., Jalal A., Ito W.C.N., Oliveira C.E.d.S., Garcia C.M.d.P., Boleta E.H.M., Rosa P.A.L., Galindo F.S., Buzetti S., Ghaley B.B. Inoculation with Plant Growth-Promoting Bacteria and Nitrogen Doses Improves Wheat Productivity and Nitrogen Use Efficiency. Microorganisms. 2023. Vol. 11. P. 1046. https://doi.org/10.3390/microorganisms11041046.
Hett J., Neuhoff D., Döring T.F., Masoero G., Ercole E., Bevivino A. Effects of Multi-Species Microbial Inoculants on Early Wheat Growth and Litterbag Microbial Activity. Agronomy. 2022. Vol. 12. № 899. https://doi.org/10.3390/agronomy12040899.
Ibarra-Villarreal A.L., Villarreal-Delgado M.F., Parra-Cota F.I., Yepez E.A., Guzmán C., Gutierrez- Coronado M.A., Santos-Villalobos S. de L. Effect of a native bacterial consortium on growth, yield, and grain quality of durum wheat (Triticum turgidum L. subsp. durum) under different nitrogen rates in the Yaqui Valley, Mexico. Plant Signaling & Behavior. 2023. Vol. 18 (1). https://doi.org/10.1080/15592324.2023.2219837.
##submission.downloads##
Опубліковано
Номер
Розділ
Ліцензія

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution 4.0 International License.





