DETERMINATION OF THE OPTIMAL SOWING DATES OF TURANIAN WHEAT (TRITICUM TURANICUM JAKUBZ.) IN THE CONDITIONS OF THE EASTERN PART OF THE NORTHERN STEPPE OF UKRAINE

Authors

DOI:

https://doi.org/10.32782/naturaljournal.9.2024.21

Keywords:

Turanian wheat, sowing date, biometric indicators, indicators of crop structure, productivity

Abstract

Consumers are interested in Turanian wheat because its chemical composition is more beneficial than traditional wheat. It is highly resistant to heat and atmospheric drought, but almost unstable to soil drought. The massive spread of this new crop for Ukraine is hampered by the lack of agrotechnological methods of growing it, which would contribute to the formation of high productivity plants in specific soil and climatic conditions. The purpose of the research was to determine the optimal sowing times of Turanian wheat in the arid conditions of the eastern part of the Northern Steppe of Ukraine. The research was conducted in the field crop rotation of the Donetsk State Agricultural Research Station of the National Academy of Sciences of Ukraine during 2021–2023. Turanian wheat of the Sarmat variety (PU No 230611 dated 10/25/2023) was used for sowing. Research methods: field, laboratory, mathematical and statistical. To solve the task, the following sowing dates were chosen: March 15, April 1, April 15. It was established that the highest height of the plant was formed in the first two sowing dates (15.03 and 1.04), which exceeds the plants of the last sowing period in this indicator by 3 cm. The highest coefficients of general and productive tillering were in the first term of sowing – 1,04 and 1,0 respectively, the smallest (0,99 and 0,97) are for the latter. The influence of the terms of sowing of Turanian wheat on the passage of the initial stages of organogenesis also affected the formation of indicators of the crop structure by the plants. The first sowing date on March 15 provided the largest ear length (5,9 cm), the largest number of grains in an ear (17 pcs.) and the weight of 1000 grains (52,34 g), allowed to obtain the highest plant productivity – 2,9 t/ha. This shows that sowing Turanian wheat as early as possible helps to prevent the influence of such factors as air and soil drought, which are typical for the conditions of the eastern part of the Northern Steppe of Ukraine. It has been proven that a delay in sowing for a month reduces the yield of this crop by 6,9%.

References

Андрійченко Л.В. Вплив строків посіву на продуктивність сортів ярої пшениці в умовах півдня України. Вісник аграрної науки Причорномор’я. 2006. Вип. 1 (33). С. 209–215.

Антал Т.В. Вплив добрив та погодних умов на врожайність пшениці твердої ярої. Вісник Полтавської держ. аграр. академії. 2011. № 3. С. 40–43.

Базалій В.В., Бойчук І.В., Базалій Г.Г., Ларченко О.В. Бабенко Д.В. Формування продуктивності у сортів пшениці різного типу розвитку. Збірник наукових праць СГІ-ННЦС. 2016. Вип. 27 (67). С. 95–102.

Бараболя О.В. Формування врожайності та якості зерна твердої ярої пшениці залежно від агроекологічних факторів. Зб. наук. праць Уманського державного аграрного університету. 2008. Вип. 70(2). С. 742–746.

Господаренко Г.М., Костогриз П.В., Любич В.В., Парій М.Ф. Пшениця спельта. Київ : ТОВ «СІК ГРУП Україна», 2016. 312 с.

Каленська С.М., Єрмакова Л.М., Паламарчук В.Д., Поліщук І.С., Поліщук М.І. Системи сучасних інтенсивних технологій у рослинництві. Вінниця : ФОП Рогальська І.О., 2015. 448 с.

Коренев Г.В. Біологічне обґрунтування термінів та способів збирання хлібів. Київ : Урожай, 1967. 150 с.

Манько К.М., Цехмейструк М.Г., Музафаров Н.М., Голік О.В., Музафаров І.М. Урожайність сучасних сортів пшениці ярої м‘якої та твердої залежно від основних елементів технології вирощування. Бюлетень Інституту сільського господарства степової зони НААН України. 2012. Вип. № 3. С. 87–90.

Методологія та організація наукових досліджень : підручник / М.О. Клименко та ін.; за ред. В.О. Дружиніної. Вінниця : Видавництво ВНТУ «УНІВЕРСУМ-Вінниця», 2010. 358 с.

Науково-обґрунтована система ведення агропромислового виробництва Донеччини. Донецьк : «Регіон», 2007. 511 с.

Рожков А.О. Формування посівів пшениці ярої за дії технологічних факторів. Вісник ХНАУ. Серія «Рослинництво, селекція і насінництва, плодоовочівництво». 2012. № 1. С. 28–44.

Усов О.С., Манько К.М. Особливості формування врожайності пшениці твердої ярої залежно від попередника та основного обробітку ґрунту. Наукові праці Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків: зб. наук. праць. 2015. Вип. 23. С. 70–75.

Buvaneshwari G., Yenagi N.B., Hanchinal R.R., Katarki P.A. Physico-chemical characteristics and milling quality of dicoccum wheat varieties. Karnataka J. Agric Sci. 2001. Vol. 14. P. 736.

Buvaneshwari G., Yenagi N.B., Hanchinal R.R., Naik R.K. Glycaemic responses to dicoccum products in the dietary management of diabetes. Ind. J. Nutr. Diet. 2003. Vol. 40. P. 363–368.

Brandolini A., Hidalgo A., Moscaritolo S. Chemical composition and pasting properties of einkorn (Triticum monococcum) whole meal flour. J Cereal Sci. 2008. Vol. 47. P. 599–609. https://doi.org/10.1016/j.jcs.2007.07.005.

Galterio G., Codianni P., Giusti A.M., Pezzarossa B., Cannella C. Assessment of the agronomical and technological characteristics of Triticum turgidum ssp. dicoccum Schrank and T. spelta L. Nahrung Food. 2003. Vol. 47. P. 54–59.

Gebruers K., Dornez E., Boros D., Dynkowska W., Bedo Z., Rakszegi M., Courtin C.M. Variation in the content of dietary fiber and components thereof in wheats in the health grain diversity screen. J Agric Food Chem. 2008. Vol. 56. P. 9740. https://doi.org/10.1021/jf800975w.

Laddomada B., Durante M., Mangini G., D‘Amico L., Lenucci M. S., Simeone R., et al. Genetic variation for phenolic acids concentration and composition in a tetraploid wheat (Triticum turgidum L.) collection. Genet. Resour. Crop Evol. 2017. Vol. 64. P. 587–597. https://doi.org/10.1007/s10722-016-0386-z.

Laidò G., Mangini G., Taranto F., Gadaleta A., Blanco A., Cattivelli L., Marone D., Mastrangelo A. M., Papa R., De Vita P. Genetic diversity and population structure of tetraploid wheats (Triticum turgidum L.) estimated by SSR, DArT and pedigree data. PloSONE. 2013. Vol. 8 (6). https://doi.org/10.1371/journal.pone.0067280.

Mohan B.H., Malleshi N.G. Characteristics of native and enzymatically hydrolyzed common wheat (Triticum aestivum) and dicoccum wheat (Triticum dicoccum) starches. Eur Food Res Technol. 2006. Vol. 223. P. 355–361. https://doi.org/10.1007/s00217-005-0212-x.

Rodríguez‐Quijano M., Lucas R., Ruiz M., Giraldo P., Espí A., Carrillo J.M. Allelic Variation and Geographical Patterns of Prolamin sinthe USDA‐ARS Khorasan Wheat Germplasm Collection. Crop Science. 2010. Vol 50 (6). P. 2383–2391. https://doi.org/10.2135/cropsci2010.02.0089

Ward J.L., Poutanen K., Gebruers K., Piironen V., Lampi A.M., Nystrom L., Andersson A.A., Aman P., Boros D., Rakszegi M., Bedo Z., Shewry P.R. The Healthgrain cereal diversity screen: concept, results and prospects. J Agric Food Chem. 2008. Vol. 56. P. 9699. https://doi.org/10.1021/jf8009574.

Published

2024-10-22