INFLUENCE OF POST-HARVEST TREATMENT AND PRE-SOWING SEED PREPARATION ON SOWING QUALITY AND YIELD OF VEGETABLE BEANS
DOI:
https://doi.org/10.32782/naturaljournal.10.2024.15Keywords:
vegetable beans, variety, post-harvest processing, pre-sowing preparation, sowing qualities, injury, inoculation, yield, seedsAbstract
Studies related to post-harvest processing and pre-sowing seed preparation are important to ensure optimal conditions for the growth, development, and formation of a quality crop and seed material of vegetable beans. The main goal of the article is to study the impact of post-harvest processing and pre-sowing preparation on seed quality and yield of beans of the Olga vegetable variety. The research used methods of agronomic research, approved scientific recommendations for conducting field and laboratory experiments, as well as methods of mathematical processing of the obtained data. The results showed that the best indicators of bean sowing suitability were observed in the options for sowing large seeds: germination energy was 91.5%, laboratory germination was 95.1%. These indicators were lower in the medium seed, and the worst in the shallow seed. It was established that the germination energy of bean seeds compared to the control (89.7%) decreased in seeds with macro injuries – by 3.7%, with medium injuries - by 2.7%, with microinjuries – by 2.3% (at the level of control). The laboratory germination of seeds compared to the control (91.5%) decreased: for seeds with macrotraumas – by 3.6%, with an average degree of trauma – by 3.0%, with microtraumas – by 2.1% (at the control level). It was determined that by applying the pre-sowing treatment of beans of the Olga variety with the preparation «Rizoactive Beans» it is possible to increase the field germination of seeds (up to 87.2%) and the survival of bean plants (up to 84.7%). On average, over the years of the experiment at the control level (1.39 t/ha), the yield of bean seeds of the Olga vegetable variety is formed by sowing seeds treated with the drug «Rizoactive Beans» (2 l/t) and seeds with microtraumas (1.36 t/ha ), and the yield of conditioned seeds will be 84.5% The research thus confirms the importance of seed sizing (in the post-harvest process) and the feasibility of using inoculants to achieve high yields and quality of bean seed, which is of practical importance to agronomists and farmers.
References
Виробництво українських біопрепаратів BioNorma. [Електронний ресурс]. URL: https://bionorma.ua/vyrobnytstvo/ (дата звернення 23.10.2024).
Гайдай Л.С. Індивідуальна продуктивність і урожайність квасолі звичайної в умовах Правобережного Лісостепу України. Сільське господарство та лісівництво. 2017. Т. 1, № 7. С. 168–177.
Голодна А.В., Акуленко В.В., Столяр О.О. Урожайність квасолі звичайної залежно від сорту, удобрення, норми висівання та обробляння насіння в північній частині Лісостепу. Корми і кормовиробництво. 2014. Вип. 79. С. 164–169.
Горова Т.К., Сайко О.Ю., Черкасова В.К. Особливості формування фаз вегетаційного періоду квасолі звичайної. Вісник Центру наукового забезпечення АПВ Харківської області. 2014. Вип. 17. C. 88–96.
Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні. [Електронний ресурс]. URL: https://minagro.gov.ua/file-storage/reyestr-sortiv-roslin (дата звернення 23.10.2024).
ДСТУ 2240 – 93 Насіння сільськогосподарських культур. Сортові та посівні якості. Технічні умови.
ДСТУ 4138-2002. Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості: К.: Держспоживстандарт України, 2003.
ДСТУ 4794:2007 «Квасоля. Технологія вирощування. Загальні вимоги».
ДСТУ ЕЭК ООН FFV-06:2007 Квасоля. Настанови щодо постачання і контролювання якості.
ДСТУ 7160:2020 Насіння овочевих, баштанних, кормових і пряно-ароматних культур. Сортові та посівні якості. Технічні умови.
ДСТУ 8779:2018 Овочеві культури. Методи визначення ураження хворобами.
Ермантраут Е.Р., Присяжнюк О.І., Шевченко І.Л. Статистичний аналіз агрономічних дослідних даних в пакеті Statistica – 6 : Методичні вказівки. Київ : ПоліграфКонсалтинг, 2007. 55 с.
Інокулянти Ризоактив Бобові (BioNorma). [Електронний ресурс]. URL: https://superagronom.com/pesticidi-regulyatori-rostu/rizoaktiv-bobovi-id9570 (дата звернення 23.10.2024).
Крутило Д.В., Данилюк В.Г. Реакція сортів квасолі на інокуляцію Rhizobium phaseoli за наявності в ґрунті численної популяції ризобій. Корми і кормовиробництво: міжвідомомчий тематичний науковий збірник. Вінниця : ФОП, 2008. № 61. С. 78–83.
Мазур О.В. Вивчення зв’язку тривалості вегетаційного періоду з урожайністю сортів рослин сої. Збірник наукових праць Вінницького національного аграрного університету. 2012. Вип. 10(50) С. 100–105.
Петриченко В.Ф., Бугайов В.Д., Антонів С.Ф. Технології вирощування бобових та злакових трав на насіння. Вінниця. 2005. 52 с.
Позняк О.В. Phaseolus lunatus L. – Перспективний для вирощування в україні вид бобових. 2014. С. 111 – 122. [Електронний ресурс]. URL: http://www.dsmayak.com.ua/files/agrarnanauka-2020.pdf#page=111 (дата звернення 23.10.2024).
Полянська Л., Чалий О., Гуторова О., Свиридов О. Квасоля в сучасних умовах господарювання. 2008. [Електронний ресурс]. URL: https://propozitsiya.com/ua/kvasolya-v-suchasnihumovah-gospodaryuvannya (дата звернення 23.10.2024).
Рожков А.О., Пузік В.К., Каленська С.М., Пузік Л.М., Попов С.І., Музафаров Н.М., Бухало В.Я., Криштоп Є.А. Дослідна справа в агрономії: навч. посібник: у 2 кн. – Кн. 1. Теоретичні аспекти дослідної справи / А. О. Рожков, В. К. Пузік, С. М. Каленська та ін.; за ред. А. О. Рожкова. Х. : Майдан, 2016. 316 с.
Руденко А.Ю., Кунденко М.П. Аналіз сучасних методів передпосівної обробки зернових культур. Матеріали XXI Міжнародної наукової конференції „Сучасні проблеми землеробської механіки”. 2020. C. 103. [Електронний ресурс]. URL: http://surl.li/ichifi (дата звернення 23.10.2024).
Тимошенко І.І., Майщук З.М., Косилович Г.О. Основи наукових досліджень в агрономії. Навчальний Посібник. Львів. 2004. 121 с. [Електронний ресурс]. URL: http://surl.li/pzekci (дата звернення 23.10.2024).
Тимошенко С.П., Вечера О.М. Протруювання насіння – стан, проблеми і досягнення. Механізація та електрифікація сільського господарства. 2010. № 94. С. 196–206.
Труш О.К., Бобро М.А., Рожков А.О. Вплив передпосівної обробки бактеріальними препаратами насіння квасолі на основні елементи структури врожаю. Селекція і насінництво. 2018. № 114. С. 120–127.
Ушкаренко В.О., Лавренко С.О., Максимов Д.О. Урожайність та якість зерна квасолі залежно від обробітку ґрунту, мінеральних добрив та ширини міжряддя при зрошенні. Наука в Південному регіоні України. Важливі досягнення наукових установ Південного регіону України в галузі фундаментальних, прикладних досліджень та інноваційної діяльності: наукове видання. Одеса. 2017. Вип. ХV. С. 72.
Цибрій-Сівак Н.В., Бахмат М.І. Недоліки, які трапляються при зберіганні квасолі. IV Всеукраїнська наукова інтернет-конференція Інноваційні технології в рослинництві. 2021. С. 155–156. [Електронний ресурс]. URL: http://188.190.43.194:7980/jspui/bitstream/123456789/10489/1/155-156.pdf (дата звернення 23.10.2024).
Чинчик О.С., Оліфірович С.Й., Оліфірович В.О. Тривалість вегетації та продуктивність сортів квасолі звичайної в умовах Південної частини Лісостепу західного. Агробіологія. 2021. № 1. С. 166–172.
Чорнолата Л., Погоріла Л., Пирин Н., Здор Л. Якісний насіннєвий матеріал запорука хорошого врожаю. Матеріали XІV Міжнародної наукової конференції «Корми і кормовий білок». Інститут кормів та сільського господарства Поділля НААН. Вінниця. 2022. С. 150–153. [Електронний ресурс]. URL: https://fri.vin.ua/wp-content/uploads/2022/10/%D0%9C%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%80%D1%96%D0%B0%D0%BB%D0%B8_%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%84_2022-2.pdf#page=150 (дата звернення 23.10.2024).
Шовкова О.В., Коротич Є. В. Ефективність мікродобрив для передпосівної обробки насіння сої. Scientific Progress & Innovations. 2021. Вип. 4. С. 98–102. https://doi.org/10.31210/visnyk2021.04.12.
Шувар А.М., Свідерко М.С., Беген Л.Л., Терешко Р.В. Урожай і якість зерна квасолі залежно від застосування біологічних препаратів. Передгірне та гірське землеробство і тваринництво. 2014. Вип. 56. С. 183–190.