PRODUCTIVITY, QUALITY AND STABILITY OF WHITE MUSTARD VARIETIES

Authors

DOI:

https://doi.org/10.32782/naturaljournal.11.2025.25

Keywords:

yield, drought resistance, diseases, pests, oil content, protein

Abstract

An important element of the technology of growing white mustard, as a niche crop, is the selection of its modern varieties capable of realizing their biological potential in specific natural and climatic conditions. The purpose of the study is to analyze the economic and biological indicators of white mustard varieties, which are included in the State Register of plant varieties suitable for distribution in Ukraine for 2025. It was found that the most productive varieties of white mustard are Albatross – 3.1 t/ha, Oslavaand Mayster – 2.9 t/ha each, Ariadna – 2.8 t/ha, Salfa – 2.7 t/ha. The highest oil content – 40%,was in the varieties: Olshanka and Bila Princesa. The highest protein content was in the seedsof the varieties Leleka, Pidpecherytska, Chaika – 32% each, Olshanka, Vesnyanka – 31% each, Salfa, Talisman, Oslava – 30%. The most drought-resistant varieties were Olshanka and Bila Princesa,which had a maximum drought resistance score of 9. The most resistant to seed shedding werethe varieties Olshanka, Chaika, Salfa, Bila Princesa, Veronika, Ariadna, Kozachka and Vesnyanka, which had a resistance score of 9. The varieties Olshanka, Bila Princesa, Veronika and Vesnyanka were the most resistant to the disease complex with a score of 9. The variety Veronika was absolutely resistant to pests, which had a resistance score of 9. The varieties Chaika, Salfa, Bila Princesa, Ariadna and Vesnyanka had a pest resistance score of 8.Correlation-regression analysis revealed a negative, practically strong correlation between the duration of the growing season of white mustard and plant height (r = –0.6359). This indicates that the longer the growing season of white mustard varieties, the lower the plant height they reach. Correlation-regression analysis revealed a strong positive correlation between the resistance of white mustard varieties to seed shedding and resistance to pests (r = 0.6585). That is, the higher the resistanceof varieties to the effects of pests, the more resistant these varieties are to seed shedding.

References

Архипенко Ф.М. Слюсар С.М., Оксимець О.Л. Гірчиця біла – культура широкого діапазону використання. Агроном. 2006. № 3. С. 20–22.

Жуйков О.Г. Комплексна агробіологічна оцінка сучасного сортового складу гірчиці білої в умовах сухого Степу. Зрошуване землеробство. 2012. Вип. 58. С. 94–99.

Жуйков О.Г., Жуйков Г.Є. Роль гірчиці та продуктів її переробки у формуванні продуктового сегменту АПК України. Бізнес-навігатор. 2013. № 1. С. 141–147.

Інформаційно-довідкова система «Сорт» [Електронний ресурс]. URL: http://sort.sops.gov.ua/search/search (дата звернення 05.01.2025).

Кернасюк Ю. Експортний тренд – нішеві культури. Агробізнес сьогодні. 2015. № 4. С. 55–59. Мельник А.В., Жердецька С.В., Шабір Г., Алі Ш. Сортові особливості формування продуктивності різних видів гірчиці ярої в умовах Північно-Східного Лісостепу України. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія «Агрономія і біологія». 2017. № 2. С. 103–108.

Методика проведення кваліфікаційної експертизи сортів рослин на придатність до поширення в Україні. Загальна частина. Український інститут експертизи сортів рослин / уклад. : С.О. Ткачик, О.І. Присяжнюк, Н.В. Лещук. Вінниця : ФОП «Корзун Д.Ю.», 2017. 119 с.

Могилянська Н.О. Сучасний стан і перспективи переробки олійних культур. Зернові продукти і комбікорм. 2014. № 1 (53). С. 22–25.

Станкевич С. Чи є альтернатива ріпаку? Агробізнес сьогодні. 2016. [Електронний ресурс]. URL: http://www.agro-business.com.ua/agronomiia-siogodni/6074-chy-ie-alternatyva-ripaku. html (дата звернення 05.01.2025).

Шувар І.А., Бойко І.Є., Лис Н.М., Верещинський Р.А. Гірчиця біла та її ефективне використання в біологізації землеробства. Львів : ЛНАУ, 2009. 69 с.

Butenko S., Melnyk A., Melnyk T., Jia P., Kolosok V. Influence of growth regulators with antistress activity on productivity parameters of Sinapis alba L. Journal of Ecological Engineering. 2022. № 23 (9). Р. 128–135. https://doi.org/10.12911/22998993/151780.

Dhaliwal S.S., Sharma V., Shukla A.K., Verma V., Sandhu P.S., Behera S.K., Hossain A. Interactive effects of foliar application of zinc, iron and nitrogen on productivity and nutritional quality of Indian mustard (Brassica juncea L.). Agronomy. 2021. № 11 (11). Article number 2333. https://doi.org/10.3390/agronomy11112333.

Gamayunova V., Khonenko L., Mykolaichuk V., Kuvshinova A. Prospects and directions of diversification of oilseed group crops. Scientific Horizons. 2024. № 27 (10). Р. 102–112. https://doi.org/10.48077/scihor10.2024.102.

Rozhkov A., Kyrychenko M., Derevianko I., Semenenko I., Sevidov V. Productivity of brown mus-tard plants depending on pre-sowing application of mineral fertilisers and foliar feeding. Scientific Horizons. 2024. № 27 (1). Р. 94–104. https://doi.org/10.48077/scihor1.2024.94.

Voloshchuk I., Stasiv O., Voloshchuk O., Hlyva V., Voloshchuk M. Sinapis alba L. as an import-ant green manure and fodder crop in the Carpathian region of Ukraine. Scientific Horizons. 2024. № 27 (7). Р. 45–52. https://doi.org/10.48077/scihor7.2024.45.

Published

2025-03-28