THE FORMATION OF PRODUCTIVITY INDICATORS OF WINTER WHEAT PLANTS OF DIFFERENT VARIETIES DEPENDING ON THE SOWING RATES IN THE CONDITIONS OF THE NORTHERN STEPPE OF UKRAINE

Authors

DOI:

https://doi.org/10.32782/naturaljournal.12.2025.15

Keywords:

winter wheat, variety, seeding rate, yield structure indicators, yield

Abstract

The seeding rate is one of the main effective elements of the formation of an effective productive stem, that is, the maximum level of productivity. The purpose of the research was to establish the reaction of different varieties of winter wheat to seeding rates in the conditions of the eastern part of the Northern Steppe of Ukraine. The research was conducted in the field crop rotation of the Donetsk State Agricultural Research Station of the NAAS of Ukraine during 2021–2024. The wheat varieties Vezha (Lutescens) and Yuzovska (Erythrospermum) were used for sowing. When using a seeding rate of 1,5 million pcs./ha, plants of the Yuzovska variety formed 8 grains per ear, when sowing at a seeding rate of 4,5 million pcs./ha – 9 pcs., and at a seeding rate of 6,5 million pcs./ha – 6 pcs. less than plants of the Vezha variety. When using lower seeding rates (1,5 and 2,5 million pcs./ha), the 1 000-grain weight was higher in the Vezha variety by 0,48 and 0,52 g, respectively. When seeding rates were increased, the 1 000-grain weight was higher in the Yuzovska variety: 3,5 million pcs./ha – by 9,40 g; 4,5 million pcs./ha – 3,05 g; 5,5 million pcs./ha – 6,18 g; 6,5 million pcs./ha – 0,63 g. It was found that on average over the years of research, the best yield indicators of winter wheat of the Vezha variety (Lutescens) were obtained at a seeding rate of 4,5 million pcs./ha (6,2 t/ha), of the winter wheat variety Yuzovska (Erythrospermum) – 3,5 million pcs./ha (6,9 t/ha). It was found that depending on the conditions of the year, seeding rates had different effects on the level of plant productivity. Under favorable vegetation conditions (2023), the highest yield level was formed in the Vezha variety at a seeding rate of 4,5 million pcs./ha – 8,9 t/ha, in the Yuzovska variety at a seeding rate of 3,5 million pcs./ha – 9,3 t/ha. Under arid vegetation conditions (2024), the highest productivity of winter wheat plants of both varieties was at a seeding rate of 2,5 million pcs./ha: Vezha – 4,4 t/ha; Yuzovska – 4,8 t/ha.Thus, winter wheat plants of the Erythrospermum variety produce a higher yield at a lower seeding rate (3,5 million pcs./ha) than plants of the Lutescens variety (4,5 million pcs./ha), and under dry vegetation conditions the seeding rate should be reduced to 2,5 million pcs./ha.

References

Каленська С.М., Токар Б.Ю., Ташева Ю.В. Управління стійкістю рослин зернових культур до вилягання. Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. Серія «Агрономія». 2015. Ч. 1. Вип. 210. С. 22–30.

Колібабчук Т.В., Кузьменко О.В., Зарва О.І., Любич В.В. Урожайність і якість зерна пшениці м’якої озимої залежно від норми висіву. Агробіологія. 2022. № 1. С. 168–178. https://doi.org/10.33245/2310-9270-2022-171-1-168-178.

Ліхушина Г.А., Скнипа Н.Л. Вплив стимуляторів росту рослин та фонів живлення на формування біометричних показників пшениці озимої в умовах східної частини Північного Степу України. Зернові культури. 2024. Т. 8. № 1. С. 92–100. https://doi.org/10.31867/2523-4544/0316.

Методичні вказівки щодо проведення польових дослідів з вивчення технологій вирощування зернових культур. Київ : ІЗ УААН, 2003. 22 с.

Науково обґрунтована система ведення агропромислового виробництва Донеччини. Донецьк : Реґіон, 2007. 511 с.

Самойлик М.О., Устинова Г.Л., Лозінський М.В., Корхова М.М., Уліч О.Л. Оцінка врожайних та адаптивних властивостей нових сортів пшениці м’якої озимої. Вісник аграрної науки. 2023. № 2 (839). С. 34–42. https://doi.org/10.31073/agrovisnyk202302-05.

Солодушко М.М. Урожайність та адаптивний потенціал сучасних сортів пшениці м’якої озимої в умовах Північного Степу. Сортовивчення та охорона прав на сорти рослин. 2014. № 3. С. 61–66.

Фанін Я.С., Литвиненко М.А. Урожайність та елементи продуктивності рослин у сучасних вітчизняних і закордонних сортів озимої м’якої пшениці. Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка. 2023. № 1 (38). С. 70–77. https://doi.org/10.37406/2706-9052-2023-1.10

Хорошун І.В., Назаренко М.М. Врожайність та якість зерна нових сортів пшениці озимої в умовах Півночі Степу. Аграрні інновації. 2024. № 24. С. 227–231. https://doi.org/10.32848/agrar.innov.2024.24.32.

Черенков А.В., Гасанова І.І., Солодушко М.М. Пшениця озима – розвиток та селекція культури в історичному аспекті. Бюлетень Інституту сільського господарства Степової зони. 2014. № 6. С. 3–6.

Черенков А.В., Солодушко М.М., Ярошенко С.С., Гасанова І.І., Педаш О.О., Дудка М.І. Особливості вирощування пшениці озимої e Степу України : монографія. Київ : Аграрна наука, 2021. 184 с. https://doi.org/10.31073/978-966-540-521-4.

Чугрій Г.А., Вискуб Р.С., Вінюков О.О. Біометричні показники рослин пшениці озимої різних селекційних центрів в умовах східної частини Північного Степу. Аграрні інновації. 2021. № 6. С. 50–56. https://doi.org/10.32848/agrar.innov.2021.6.9.

Чугрій Г.А., Вискуб Р.С., Поплевко В.І., Шульц П, Скнипа Н.Л. Наукові принципи підбору сортів пшениці м’якої озимої за адаптивними ознаками. Аграрні інновації. 2022. № 11. С. 60–67. https://doi.org/10.32848/agrar.innov.2022.11.8.

Штакал М.І., Голик Л.М., Левченко О.С., Шпакович І.В., Іващенко С.Ф. Оцінювання сортів і ліній пшениці озимої за стабільною врожайністю та адаптивністю в умовах зміни клімату Лісостепу. Вісник аграрної науки. 2022. № 3 (828). С. 62–69. https://doi.org/10.31073/agro-visnyk202203-08.

Intsar H.H., Wahid S.A., Al-Abodi H.M.K., Abdullah S., Mahamud R., Hossain B. Grain yield and quality of wheat as affected by cultivars and seeding rates. Malaysian Journal of Sustainable Agriculture. 2019. № 3 (1). P. 8–12. https://doi.org/10.26480/mjsa.01.2019.08.12.

Hasanova I., Yerashova M., Nozdrina N., Pedash O., Kulyk A. Efficiency of winter wheat cultivation after spring barley in the Northern Steppe of Ukraine. Scientific Papers. Series A. Agronomy. 2023. Vol. LXVI. № 2. Р. 243–250.

Korkhova M., Smirnova I., Panfilova A., Bilichenko O. Productivity of winter wheat depending on varietal characteristics and pre-sowing treatment of seeds with biological products. Scientific Horizons. 2023. № 26 (5). P. 65–75. https://doi.org/10.48077/scihor5.2023.65.

Sallam M., Ghazy A., Al-Doss A., Al-Ashkar I. Combining Genetic and Phenotypic Analyses for Detecting Bread Wheat Genotypes of Drought Tolerance through Multivariate Analysis Techniques. Life. 2024. 14. 183. https://doi.org/10.3390/life14020183

Solodushko M.M., Gasanova I.I., Yaroshenko S.S, Pedash O.O., Drumova O.M., Astakhova Ya.V., Yerashova M.V., Bezsusidnya Yu.V. Effect of mineral nutrition on winter wheat yield after sunflower in Ukrainian steppe zone. Ukrainian Journal of Ecology. 2021. Vol. 11 (7). Р. 179–184. https://doi.org/10.15421/2021_256.

Twizerimana A., Niyigaba E., Mugenzi I., Ngnadong W. A., Li C., Hao T. Q., Hai J.B. The Combined Effect of Different Sowing Methods and Seed Rates on the Quality Features and Yield of Winter Wheat. Agriculture. 2020. № 10 (5). P. 153. https://doi.org/10.3390/agriculture10050153.

Published

2025-06-27