SYMBIOTIC ACTIVITY OF BRADYRHIZOBIOM BACTERIA ON GLICINE HISPIDA PLANTS DEPENDING ON THE STUDIED FACTORS

Authors

DOI:

https://doi.org/10.32782/naturaljournal.12.2025.20

Keywords:

soybean, grain, etching, nodule bacteria, variety, inoculation

Abstract

The article presents the results of the study of the effect of pre-sowing inoculation and seed etching on soybean plants depending on the variety.To realize this purpose, the following tasks were solved: to analyze the data of literary sources on the activity of bacteria of the genus Bradyrhizobium on soybean plants; analyze soybean varieties by key economic characteristics; evaluate soybean varieties by yield indicators; investigate the effect of rubs on the symbiotic activity of soybean plants; find out the effect of inoculants on the growth rate of soybeans.We studied the soybean varieties Mentor and Favorite, which are listed in the State Register of varieties suitable for cultivation in Ukraine and recommended for cultivation in the Polissia zone.Pre-seed inoculation was performed with RizoStart at a rate of 2.5 kg/t of seeds, which contains nitrogen-fixing bacteria of the genus Bradyrhizobium elkanii (strains U1301 and U1302), which is great for growing soybeans.Seed etching was performed with Bastion preparation at a rate of 1.5 l/ha.We have established the indicators of the number of nodule bacteria of the genus Bradyrhizobium on soybean plants. In control (without inoculation) areas, it was noted that their number was 9.0–13.0 pcs/plant in the budding phase (BBCH59).Using Bastion in the budding phase, the mass in Favorit plants was 0.31 g/plant, and in Mentor 0.44 g/plant. In the flowering phase, the results were 1.01–0.94 g/plant. During the maturation phase, the weight of nodule bacteria in the Favorit variety was 0.84 g/plant, and for the Mentor variety 0.80 g/plant.The number of beans per plant in the Favorit variety was 12.3 pcs/plant, and for the Mentor variety 12.0 pcs/plant in the control areas.When etching with Bastion and without inoculation, Favorit and Mentor varieties had the same number of beans – 11.7 pcs/plant. The number of seeds for both varieties was 25.3 pcs/plant. The mass of grain in the Favorit variety was 1.66, and in the Mentor variety 1.58 g/plant.

References

Авраменко С., Зуза В., Цехмейструк М. Боремося і перемагаємо бур’яни. Агробізнес. 2012. № 11 (234). С. 25–29.

Бабич А.О., Бабич-Побережна А.А. Соєвий пояс і розміщення виробництва сої в Україні. Пропозиція. 2010. № 4. С. 52–56.

Гуменюк І. І., Грузінський C. Ю., Бровко І. С., Чабанюк Я. В. Коренева система сої за дії Bradyrhizobium japonicum. Агроекологічний журнал. 2018. № 1. C. 138–143.

Дідора В.Г. Агроекологічне обґрунтування продуктивності сої залежно від елементів технології вирощування в умовах Полісся України. Інноваційні технології у рослинництві: проблеми та їх вирішення : матеріали Міжнародної наук.-практ. конф. (м. Житомир, 7–8 червня 2018 р.). Житомир : вид-во «Рута». 2018. С. 36–41.

Камінський В.Ф., Мосьонз Н.П. Вплив елементів технології вирощування на урожайність сої в умовах північного Лісостепу України. Корми і кормовиробництво. 2010. № 66. С. 91–95.

Колісник С.І., Кобак С.Я., Сереветник О.В. Вплив прийомів сортової технології на формування симбіотичної та насіннєвої продуктивності сої в умовах Лісостепу України. Корми і кормовиробництво. 2013. № 76. С. 139–145.

Конончук О., Пида С. Вирощування сої. Роль інновацій у підвищенні наявного потенціалу країни : матеріали міжнар. наук.-практ. інтернет-конф., м. Тернопіль, 14–15 грудня 2011 р. Тернопіль : Крок, 2011. С. 65–67.

Крамарьов С.М., Артеменко С.Ф. Вплив інокуляції насіння сої бактеріальними препаратами на продуктивність її агроценозів в умовах північної частини Степової зони України. Вісник Дніпропетровського державного аграрно-економічного університету. 2016. № 4 (42). С. 72–75.

Лихочвор В.В., Петриченко В.Ф., Іващук П.В. Зерновиробництво. Львів : Українські технології, 2008. 624 с.

Мойсієнко В.В., Дідора В.Г. Агроекономічне обґрунтування ролі сої у вирішенні проблеми рослинного білка в Україні. Вісник ЖНАЕУ. 2010. № 1. С. 1–14.

Овчарук О.В., Овчарук О.В., Хоміна В.Я., Каленська С.М. Агроекологічні особливості вирощування сої. Інноваційні технології в рослинництві : матеріали наукової інтернет конференції, 15 травня 2018 р. С. 134–136.

Петриченко В.Ф. Виробництво зернових культур і сої в Україні. Сучасні виклики та перспективи. Зернобобові культури та соя для сталого розвитку аграрного виробництва України : зб. тез доп. Міжнар. наук. конф. Вінниця, 2016. С. 10–11.

Петриченко В.Ф. Наукові основи сталого соєсіяння в Україні. Корми і кормовиробництво. 2011. № 69. С. 3–10.

Січкар В.І. Генетичні основи покращання якості насіння сої. Соя: селекція, виробництво і використання для розв’язання глобальної продовольчої проблеми : зб. тез доп. наук.-практ. конф. Вінниця (8–9 серпня), 2011. С. 6–7.

Скоромний С. Різноякісність сої в степах України. Агроперспектива. 2010. № 4. С. 78–79.

Цюк О.А. Ефективність елементів органічного землеробства в Лісостепу : збірник наукових праць Національного наукового центру «Інститут землеробства УААН». Київ, 2009. № 3. С. 25–32.

Черенков А.В., Шевченко М.С. Стратегія виробництва зернобобових культур і сої в Степу України. Вісник аграрної науки. 2017. Том 95. № 1. С. 13–18. https://doi.org/10.31073/agrovisnyk201701-02.

Egli D.B. Comparison of corn and soybean yields in the United States: Historical trends and future prospects. Agronomy Journal. 2008. Vol. 100. P. 79–88. https://doi.org/10.2134/agronj2006.0286c.

Fehr W.R. The importance and future prospects for genetic diversity for yield improvement. Proceedings of the 6th World Soybean Research Conference. Urbana-Champaign, IL, USA, 1999. P. 186–187.

Shannon D.A., Kueneman E.A., Wright M.J., Wood C.W. Fertilization effect of soybean grown and yield in the southern Guinea savanna of Nigeria. J. Plant Nutr. 1992. № 15 (5). P. 639–658.

Published

2025-06-27