PECULIARITIES OF SUGAR BEET PRODUCTIVITY FORMATION BY OPTIMIZING THEIR MICRONUTRIENT NUTRITION

Authors

DOI:

https://doi.org/10.32782/naturaljournal.13.2025.30

Keywords:

micronutrient nutrition, yield optimization, foliar fertilization, beetroot quality, agronomic efficiency.

Abstract

The article presents the results of studies on the impact of foliar application of different doses of Majestic Bor microfertilizer on the productivity of sugar beets, which were carried out during 2022–2024 in the fields of the beet-growing farm of the Poltava region.The purpose of our experiments was to study the impact of different doses of Majestic Bor microfertilizer, applied foliarly, on the productive and quality characteristics of sugar beets in the conditions of the Left- Bank Forest-Steppe of Ukraine.Calculations of the density of sugar beet plants before harvesting showed that if in the control before harvesting the plant density decreased by 27,3%, then in the variants with different doses of Majestic Bor this indicator turned out to be 1,5–2,3 times less. However, the least over the years of research the density of crop plants decreased in the areas of the variant where Majestic Bor was applied twice in doses of 1,5 l/ha – by 12,1%. Here, the number of plants per 1 ha at the time of harvesting was the largest and amounted to 96,8 thousand/ha.The yield of root crops over the years of research was the maximum and demonstrably higher in the variants where Majestic Bor was applied twice in doses of 1,5 l/ha (57,8 t/ha) and once in a dose of 3 l/ha (56,3 t/ha). This significantly exceeded the control variant (45,2 t/ha), and also turned out to be greater than the variant with a double application of Majestic Bor in a dose of 1 l/ha (52,4 t/ha).As for the accumulation of sugar in root crops, this process took place most actively in beet plants in variants with a double application of microfertilizer in doses of 1,5 l/ha and a single application in a dose of 3 l/ha. It was here that the sugar content was the highest and amounted to, on average, 18,7 and 18,5%, respectively, which was 1,4–1,2% higher than the control.The main integral indicator of beet sugar production – sugar yield per 1 ha – according to the results of three- year studies was maximum on the same variants where the yield of root crops was the highest, that is, on areas where Majestic Bor was applied twice at 1,5 l/ha (10,81 t/ha) and once at a dose of 3 l/ha (10,42 t/ha).

References

Аскаров В.Р. Вплив мікродобрив та фунгіцидів на врожайність, якість та ефективність вирощування цукрових буряків. Наукові доповіді Національного університету біоресурсів і природокористування України. Київ, 2016. № 5 (62). С. 181–186.

Бобро М.А., Божко М.Ф., Корнієнко С.І. Технологія вирощування цукрових буряків. Харків : Магда LTD, 2012. 16 с.

Бондар В.С. Тенденції і перспективи цукрового ринку України (до підсумків роботи галузі у 2016 р.). Цукрові буряки. 2017. № 1 (113). С. 4–5.

Гангур В.В., Філоненко С.В., Міленко О.Г., Лисак В.М., Павленко Т.К. Продуктивні та якісні показники буряків цукрових за оптимізації мікроелементного живлення культури. Таврійський науковий вісник. Серія «Сільськогосподарські науки». 2024. Вип. 140. С. 96–105. https://doi.org/10.32782/2226-0099.2024.140.13.

Господаренко Г.М. Особливості застосування мікродобрив на цукрових буряках. Пропозиція – головний журнал з питань агробізнесу. 15.12.2020 [Електронний ресурс]. URL: https://propozitsiya.com/articles/ahrokhimiya-dobryva/osoblyvosti-zastosuvannya-mikrodobryv-na-tsukrovykh-buryakakh (дата звернення 05.07.2025).

Жердецький І.М. Технологічна якість коренеплодів цукрових буряків залежно від позакореневого застосування добрив. Цукрові буряки. 2011. № 4. С. 18–20.

Жердецький І.М., Ступенко О.В. Ефективне позакореневе підживлення цукрових буряків. Пропозиція. 2014. № 6. С. 68–74.

Заришняк А.С., Гринів С.М. Вплив рівня мінерального живлення, густоти стояння на врожайність та якість коренеплодів цукрових буряків. Вісник аграрної науки. 2015. № 10. C. 11–14.

Заришняк А.С., Жердецький І.М. Позакореневе внесення мікроелементів у формі комплексонатів металів на культурі цукрових буряків. Цукрові буряки. 2007. № 3. С. 18–20.

Заришняк А.С., Руцька С.І., Шиманська Н.К. Добрива, сівозміни і продуктивність. Цукрові буряки. 2014. № 1. С. 8–9.

Іваніна В.В., Стрілець О.П., Зацерковна Н.С. Особливості живлення цукрових буряків. Пропозиція – головний журнал з питань агробізнесу. 23.04.2024 [Електронний ресурс]. URL: https://propozitsiya.com/articles/ahrokhimiya-dobryva/osoblyvosti-zhyvlennya-tsukrovykh-buryakiv (дата звернення 07.06.2025).

Кирилюк В.П. Вплив системи основного обробітку ґрунту та позакореневого внесення мікродобрив на продуктивність цукрових буряків. Цукрові буряки. 2008. № № 3–4. С. 31–33.

Макух Я.П., Ременюк С.О. Раціональне керування вирощуванням цукрових буряків. Пропозиція – головний журнал з питань агробізнесу. 13.05.2020 [Електронний ресурс]. URL: https://propozitsiya.com/ua/racionalne-keruvannya-vyroshchuvannyam-cukrovyh-buryakiv (дата звернення 16.06.2025).

Методики проведення досліджень у буряківництві / за заг. ред. М.В. Роїка, Н.Г. Гізбулліна. Київ : ІБКіЦБ НААН, 2014. 373 с.

Ременюк Ю.О., Цвей Я.П. Аспекти технології вирощування цукрових буряків. Хімія. Агрономія. Сервіс. 2016. № 3. C. 42–45.

Сінченко В.М., Пиркін В.I., Широкоступ О.В. Досвід отримання високих урожаїв цукрових буряків. Агроном. 20.02.2017 [Електронний ресурс]. URL: https://www.agronom.com.ua/dosvid-otrymannya-vysokyh-vrozhayiv-tsukrovyh-buryakiv/ (дата звернення 24.06.2025).

Сінченко В.М., Пиркін В.І. Стратегія розвитку галузі буряківництва в Україні. Цукрові буряки. 2018. № 1 (117). С. 4–8.

Тищенко М.В., Філоненко С.В., Боровик І.В., Коваль О.В, Гудименко Ж.В. Економічна ефективність короткоротаційної плодозмінної сівозміни залежно від системи удобрення цукрових буряків. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2020. № 3. С. 91–98. https://doi.org/10.31210/visnyk2020.03.10.

Топчій В., Жужа В. Мікродобрива – необхідний крок для росту врожаю. Агроном. 2004. № 3. С. 64–67.

Філоненко С.В. Продуктивність та технологічні якості коренеплодів цукрового буряка залежно від позакореневого підживлення мікродобривами. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2008. № 2. С. 47–52.

Філоненко С.В. Продуктивність і технологічні якості коренеплодів буряка цукрового залежно від позакореневого внесення регулятора росту Марс-1. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2013. № 4. С. 14–19. https://doi.org/10.31210/visnyk2013.04.03.

Філоненко С.В., Лисак В.М. Оптимізація продуктивних та якісних характеристик буряків цукрових за позакореневого внесення мікродобрив. Актуальні напрями та проблематика в технологіях вирощування продукції рослинництва : матеріали II Міжнародної науково-практичної інтернет-конференції, м. Полтава, 2 травня 2024 р. Полтава : ПДАУ, 2024. С. 35–37.

Цвей Я.П., Тищенко М.В., Філоненко С.В. Моніторинг забур’яненості посівів сільськогосподарських культур у ланці зернобурякової сівозміни у виробничих умовах. Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2018. № 1. С. 23–30. https://doi.org/10.31210/visnyk2018.01.03.

Якусик М.М. Форми і норми добрив і технологічні якості коренеплодів. Цукрові буряки. 2012. № 2. С. 7–8.

Published

2025-10-17