THE IMPACT OF FERTILIZATION ON THE PRODUCTIVITY AND QUALITY OF SOLANUM LYCOPERSICUM L. IN THE СONDITIONS OF PRYKARPATTIA

Authors

DOI:

https://doi.org/10.32782/naturaljournal.9.2024.25

Keywords:

tomato, hybrid, fruits, fertilization, yield, quality, biochemical substances

Abstract

The article presents the results of research on the impact of fertilization on the productivity and quality of tomatoes grown in acidic sod-podzolic soil. The research was conducted at the experimental site of the Department of Forestry and Agricultural Management at Vasyl Stefanyk Precarpathian National University. The aim of the research was to study the influence of different fertilization systems and growing conditions on the productivity and quality of tomatoes grown in the sod-podzolic soil of Prykarpattia. The research methods included field, laboratory, mathematical, statistical, and computational approaches. It was found that in the 3rd and 4th variants (systematic application of Plantafol Valagro and Rost), it was possible to form 6,2 and 6,1 fruits, which is 2,2 times more compared to the control. On the 90th day, the average increase in the number of fruits was 3–4 pieces. The minimum values were recorded in the second variant and the control (5,7 and 5,2 pieces, respectively), while the highest number of fruits was observed in the third and fourth variants with the application of Plantafol Valagro and Rost – 8,9 pieces, which is 60% more compared to the control. Tomato yield significantly varied depending on the studied factors and amounted to 81,3 t/ha, which is 6,2 t/ha or 8,3% more than in the control. The application of fertilizers resulted in an increase in yield by 44,2 t/ha, which is 53,5% compared to the variants where fertilizers were not used. The use of mineral fertilizers together with Plantafol spraying increased fruit yield by 55,41 t/ha (58,8%) compared to the yield on unfertilized plots. The use of mineral fertilizers together with Rost led to an increase in yield by 54,78 t/ha (57,1%) compared to the control. The dry matter content in tomatoes ranged from 5,2% to 5,5%, while the total sugar content ranged from 3,0% to 3,2%, which were within the normal range. The fertilization systems N120P70K50 + Plantafol and N120P70K50 + Rost showed the best results in terms of sugar content, vitamin C, and dry matter in tomatoes.

References

Андрусяк Н.О. Економічна ефективність виробництва овочів. Зб. наук. пр. Уманського держ. аграр. ун-ту. 2005. Вип. 61. С. 54–59.

Воробйова Н.В. Адаптивність до умов Лісостепу України та врожайність сортів помідора. Овочівництво і баштанництво. 2021. Вип. 69. С. 72–88.

Куц О.В (2019). Мікробіологічна активність ґрунту за різних систем оптимізації живлення рослин томата. Овочівництво і баштанництво. 2019. Вип. 63. С. 185–193. [Електронний ресурс]. URL: https://vegetablesjournal.com/index.php/journal/article/view/63 (дата звернення 10.03.2024).

Куц О.В., Михайлин В.І., Парамонова Т.В., Рожков А.О., Онищенко О.І., Семененко І.І., Гапон Т.М., Жернова О.С. Вплив різних систем удобрення на насіннєву продуктивність помідору. Овочівництво і баштанництво. 2022. Вип. 72. с. 61–70.

Масло А.В., Гуща М.А., Ромаш Н.З., Масло О.М. Вплив тривалого застосування мінеральних добрив на урожай овочів та вміст нітратів в продукції. Овочівництво і баштанництво. 2003. Вип. 48. С. 284–289.

Сич З.Д., Хареба В.В. Можливості українського овочівництва в умовах глобалізації. Овочівництво і баштанництво. 2004. Вип. 49. С. 3–10.

Улянич О.І. Застосування регуляторів росту при вирощуванні огірків. Зб. наук. праць Уманського ДАУ. Умань, 2005. Вип. 59. С. 242−249.

Хареба В.В., Хареба О.В., Фурман В.А. Стан і проблеми розвитку галузі овочівництва. Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. 2013. Вип. 183 (1). С. 9–14. [Електронний ресурс]. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ nvnau_agr_2013_183%281%29__3 (дата звернення 10.03.2024).

Ingallina C., Sobolev A., Circi S., Spano M., Giusti A., Mannina L. New Hybrid Tomato Cultivars: An NMR-Based Chemicization. Applied Sciences, 2020. 10, 1887. https://doi.org/10.3390/app10051887.

Jiang S.Q., Yu Y.N., Gao R.W., et al. High-throughput absolute quantification sequencing reveals the effect of different fertilizer applications on bacterial community in a tomato cultivated coastal saline soil. The Science of the Total Environment. 2019. 687. Р. 601–609. PMID: 31220714. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2019.06.105.

Malaker A., Hossain A.K.M., Akter T., Khan Md. Variation in morphological attributes and yield of tomato cultivars. Research in Agriculture Livestock and Fisheries, 2016. № 3. 287. https://doi.org/10.3329/ralf.v3i2.29349.

Pastukhova A., Petrov A., Tsvetkova V., Maslenikova V. The responsiveness of tomato cultivar «spock» on the use of biological and mineral fertilizers. Innovations and Food Safety, 2021. P. 108–116. https://doi.org/10.31677/2072-6724-2020-30-4- 108-116.

Su J.-Y., Liu C.-H., Tampus K., Lin Y.-C., Huang C.-H. Organic Amendment Types Influence Soil Properties, the Soil Bacterial Microbiome, and Tomato Growth. Agronomy. 2022. № 12. 1236. https://doi.org/10.3390/agronomy12051236.

Published

2024-10-22