SYMBIOTIC PRODUCTIVITY OF SPRING FIELD PEAS DEPENDING ON AGRONOMIC FACTORS UNDER CONDITIONS OF THE WESTERN FOREST-STEPPE

Authors

DOI:

https://doi.org/10.32782/naturaljournal.12.2025.19

Keywords:

peas, inoculants, micronutrients, root nodules, symbiotic potential

Abstract

Inoculants for leguminous crops have been the main driver of intensive technologies over the past decades. The use of biological products leads to improved nodule formation on the roots and an increase in their mass, which significantly impacts the development of the symbiotic system. The cultivation of grain legumes, including peas, in crop rotation allows for the near-complete elimination of mineral nitrogen fertilisers.This article presents the results of a study on the effect of pre-sowing treatments and micronutrients on the formation of symbiotic productivity in field peas of the varieties ESO and HAMBIT. The research was conducted from 2020 to 2024 at the “Podillia” experimental field of “Podillia State University”.The study aimed to investigate the effect of pre-sowing treatments and micronutrient fertilizers on the formation of the symbiotic apparatus of spring-type field peas under the conditions of the Right-Bank Forest-Steppe of Ukraine.From ВВСН microstages 13–14, nodules began to form on the roots, but this process was slow. Under the influence of pre-sowing treatments – MIKOFREND, NITROFIKS and RYZOAKTYV BOBOV I – during the vegetation period of pea plants of the ESO and HAMBIT varieties, the indicators of symbiotic productivity increased and reached their maximum at BBCH microstages 60–69. Starting from the grain- filling phase (BBCH microstages 70–79), no new nodules were formed, and the process of biological nitrogen fixation began to decline.It was found that pre-sowing seed treatment with MIKOFREND in combination with the inoculants NITROFIKS and RYZOAKTYV BOBOVI, and the application of the micronutrients NAIS and AVANHARD, resulted in the highest total number and number of active root nodules at the ВВСН 60–69 growth stages. These indicators ranged from 56,3 to 78,3 nodules per plant for the ESO variety, with 46,9 to 59,5 active; for the HAMBIT variety, from 52,4 to 59,5 and 43,6 to 59,5, respectively. In the control variant, depending on the array, the total number of nodules formed during this stage was 28,9–31,1 per plant, with 24,5–26,3 active.

References

Вуйко О.М. Симбіотична активність гороху посівного залежно від сортового складу та передпосівної обробки. Аграрні інновації. 2023. № 22. С. 20–24. https://doi.org/10.32848/agrar. innov.2023.22.3.

Дідур І.М., Зюзько Л.Г. Накопичення та баланс азоту у ґрунті при вирощуванні сої в умовах Лісостепу Правобережного. Таврійський науковий вісник. 2025. № 141. Ч. 1. С. 72–77. https://doi.org/10.32782/2226-0099.2024.141.1.10.

Забарна Т.А. Вплив позакореневих підживлень на показники симбіотичної діяльності сої. Польський науковий журнал. 2020. № 25. С. 6–11.

Коваленко О.А. Застосування мікродобрив та біопрепаратів у зоні Південного Степу України за вирощування гороху. Сільське господарство і лісівництво. 2021. № 22. С. 22–23. https://doi.org/10.32848/agrar.innov.2022.11.2.

Коць С.Я. Дослідження біологічної фіксації азоту в Інституті фізіології рослин і генетики НАН України. Фізіологія рослин і генетика. 2016. № 48 (3). С. 215–231. https://doi.org/10.1407/frg2018.06.463.

Маменко П.М. Інокуляція гороху: маркетинговий хід чи реально прибуткова справа? Агробізнес сьогодні. 2017 [Електронний ресурс]. URL: http://agro-business.com.ua/2017-09-29-05-56-43/item/2478-inokuliatsiiahorokhu-marketynhovyi-khid-chy-realno-prybutkova-sprava.html (дата звернення: 02.04.2025).

Небаба К.С. Загальний і активний симбіотичний потенціал гороху посівного залежно від технологічних прийомів в умовах Лісостепу Західного. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія «Агрономія і біологія». 2022. № 46 (4). С. 49–54. https://doi.org/10.32845/ agrobio.2021.4.7.

Німенко С.С., Грабовський М.Б. Формування симбіотичного апарату сортів сої за органічного вирощування. Аграрні інновації. 2023. № 18. С. 89–97. https://doi.org/10.32848/agrar. innov.2023.18.13.

Фурман В.А., Фурман О.В., Губар М.І., Свистунова І.В. Вплив інокуляції та удобрення на формування симбіотичної та насіннєвої продуктивності сої. Таврійський науковий вісник. 2022. № 123. С. 137–145.

Фурман О.В. Симбіотична продуктивність та урожайність насіння сої залежно від інокуляції та удобрення. Таврійський науковий вісник. 2021. № 118. С. 200–205.

Bahan A., Shakalii S., Yurchenko S., Marenych M., Mykhailenko H. The effect of humic growth stimulants on the productivity of chickpea (Cicer arietinum L.) varieties. Scientific Horizons. 2024. Vol. 27. Issue 7. P. 53–61. https://doi.org/10.48077/scihor7.2024.53.

Didur I., Bakhmat M., Сhynchyk O., Pantsyreva H., Telekalo N., Tkachuk O. Substantiation of agroecological factors on soybean agrophytocenoses by analysis of variance of the Right-Bank Forest- Steppe in Ukraine. Ukrainian Journal of Ecology. 2020. Vol. 10. Issue 5. P. 177–182. https:// doi.org/10.15421/2020_206.

Khomina V., Lapchynskyi V., Nebaba K., Pustova Z., Plahtiy D. Microbial inoculants as a means of improving soil and crop yields. Scientific Horizons. 2024. Vol. 27. Issue 10. P. 79–90. https://doi.org/10.48077/scihor10.2024.79.

Nebaba K., Khmelianchyshyn Yu., Panasiuk R., Puczel J., Koberniuk O. Influence of biostim- ulants on physiological processes, productivity, and quality of pea crop in modern agriculture. Scientific Horizons. 2025. Vol. 28. Issue 1. P. 61–72. https://doi.org/10.48077/scihor1.2025.61.

Vakhnyak V., Khomovyi M., Trach I., Yavorov V., Petryshche O. The role of restoring degraded soils in ensuring food security in the agro-industrial sector. Scientific Horizons. 2025. Vol. 28. Issue 2. P. 73–88. https://doi.org/10.48077/scihor2.2025.73.

Published

2025-06-27